eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szabó László lesz az új washingtoni nagykövet

Szabó László lesz az új washingtoni nagykövet

Szabó Lászlót, a külgazdasági és külügyminisztérium miniszterhelyettesét jelölik új washingtoni nagykövetnek Szemerkényi Réka visszahívása után - erősítette meg az InfoRádió kérdésére a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint Szabó Lászlónak kulcsszerepe lesz abban, hogy az amerikai vállalatok továbbra is Magyarországon fektessenek be.

„Az Egyesült Államokban a legutóbbi elnökválasztás óta teljesen új politikai stratégia vette kezdetét, amelynek nagyon komoly gazdasági leágazása van: egy minden eddiginél patriótább amerikai gazdaságpolitikának lehetünk a tanúi a jövőben. Ennek nyomán a magyar diplomácia is teljesen új diplomáciai és gazdasági kihívással szembesül” - fogalmazott Szijjártó Péter.

„Ezért döntöttünk úgy, hogy Washingtonban váltunk, és a miniszterhelyettes Szabó Lászlót jelöljük az új washingtoni nagykövetünknek”

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szabó László lesz az új washingtoni nagykövet

„Szabó László eddigi életútja, amerikai gazdasági tevékenysége és hazai politikai-gazdasági tevékenysége alapján a legalkalmasabb személy arra, hogy a két ország gazdasági együttműködésének dinamizmusát fenntartsa, illetve a magyar-amerikai politikai kapcsolatok újjáépítésében is főszerepet játsszon” - mondta indoklásként Szijjártó Péter.

Hozzátette: nagyon jó csapatunk van a washingtoni nagykövetségen, így annak irányítása nagyon fontos szempont.

„Szabó László nagyon komoly gazdasági kapcsolatokkal és tapasztalatokkal rendelkezik az Egyesült Államokból és a nemzetközi gazdaságból is.

Nagy nemzetközi cégeket vezetett, így pontosan tudja, hogy egy-egy nagy nemzetközi vállalatnak mire van szüksége, mire akar figyelni, mi az, ami meghatározza egy-egy nagy nemzetközi vállalatnak a döntését. Ennél fogva azt gondolom, hogy az amerikai vállalatok Magyarország iránti érdeklődésének töretlen fenntartásában ő kulcsszerepet fog játszani” - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

„Szemerkényi Réka esetleges jövőbeni szerepvállalásáról később születik döntés”

- tette hozzá Szijjártó Péter.

A német és az amerikai ügyvivőket bekérette a külügyminisztérium.

„A magyar felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban számos hazugság látott napvilágot a világban, és sajnos több állami szereplő is ezen hazugságok alapján mondott véleményt a magyar felsőoktatási törvény módosításáról. Szeretnénk elkerülni, hogy ez a jövőben is így történjen, ezért a valós helyzetre és a tényekre hívjuk fel a figyelmét az Egyesült Államok budapesti nagykövetségeit vezető ideiglenes ügyvivőknek” - közölte indoklásként a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette:

„a tényeket fogjuk elmondani az ügyvivőknek világossá téve, hogy azok az információk, amiket adott esetben egyoldalúan szereztek a nemzetközi nyilvánosságban, könnyen lehet, hogy hazugság.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×