eur:
393.8
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
„Magyarországot populisták által vezetett országként tartják számon

„Magyarországot populisták által vezetett országként tartják számon"

Az európai és amerikai viszonyrendszerről, a populizmus előretöréséről és annak hatásairól tartottak fórumot Brüsszelben. A konferencia egyik vitaindító beszélgetésén részt vett Szelényi Zsuzsanna független parlamenti képviselő, az Együtt politikusa, aki az InfoRádiónak azt mondta: fontos vizsgálni, hogy mit okozhat, ha egy populista politikus megkérdőjelezi az egységes Európa jövőjét.

Ez egy olyan fórum, ahol európai és amerikai gondolkodók és döntéshozók találkoznak. Alapvető célja, hogy a transzatlanti viszonyokat, vagyis Európa és az Egyesült Államok viszonyát tekintse át - mondta az Együtt politikusa.

A panelbeszélgetés – amelyen Szelényi Zsuzsanna részt vett – a populizmus terjedéséről szólt.

„Azt vizsgáltuk, hogy Trump hatalomra jutását, a Brexitet és többek között a magyarországi helyzetet tekintve milyen folyamatok hozzák létre ezeket a változásokat” - közölte a független parlamenti képviselő.

Kifejtette: ezeken a helyeken olyan erőket emelnek hatalomra, akik alapvetően megkérdőjelezik a jelenlegi status quo-t részben a politikai vezetés szempontjából, részben abban a tekintetben, hogy mik azok a kulcsfontosságú ügyek, amikkel foglalkozni kell.

Szelényi Zsuzsanna elmondta:

„Magyarország úgy van számon tartva, mint egy populisták által vezetett ország.

Orbán Viktor kormányát ebben a körben alapvetően populista kormánynak tartják a fórumon résztvevők, és tulajdonképpen a gyakorló populista vezetést tanulmányozzák Magyarország vonatkozásában.”

Az is ennek a vitának a tárgya, és más országban is releváns kérdés, hogy Orbán Viktor narratívájával megkérdőjelezi az európai egység jövőjét, vagy legalábbis kérdéseket tesz fel ezzel kapcsolatban – folytatta.

Hozzátette, hogy ehhez a vitához számos olyan információval hozzá tud járulni, ami Magyarországon a politikában zajlik.

A londoni merénylettel kapcsolatban Szelényi Zsuzsanna elmondta:

minden egyes ilyen történet rendkívüli tragédia, de különösképpen az Egyesült Királyságban,

ahol Magyarországnál sokkal komolyabb a lakosok tájékozottsága ebben a kérdésben, és a hatóságok is jobban fel vannak készülve.

„Ez egy olyan támadás volt, amire nem lehet előre felkészülni. Azt, ha valaki gyalogosokat gázol el egy hídon, nagyon kevéssé előre jelezhető és rendkívül tragikus. Ez nyilvánvalóan egy további figyelmeztetés mindannyiunknak, hogy vannak olyan erők, amelyek ilyen értelemben is az európai biztonság szétzilálására törekednek” - fogalmazott az Együtt politikusa.

„A terrorizmus elleni küzdelemnek nyilvánvalóan része az, hogy együttműködjünk minden európai országgal,

hiszen ebben a közegben lehet azokat az erőfeszítéseket leghatékonyabban megtenni, amik a terrorizmus elleni küzdelemhez szükségesek. Elsősorban a különböző titkosszolgálatok közötti kooperációjára gondolok, ami alapvetően bizalmi kérdés” - mondta független parlamenti képviselő.

Hozzátette: „nagy kérdés, hogy Magyarország benne van-e ebben a kölcsönös bizalmi rendszerben, amely szükséges ahhoz, hogy ezt a biztonságot az együttműködés révén megszerezhessük.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×