INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

kulcsár attila

kulcsár-ügy

börtön

előzetes letartóztatás

Váratlan fordulat: mégis börtönbe kell mennie Kulcsár Attilának

Váratlan fordulat: mégis börtönbe kell mennie Kulcsár Attilának

Infostart

Kulcsár Attilát a bíróság öt év szabadságvesztésre ítélte, de a több mint egy évtizede folyó büntetőeljárás végén legfeljebb néhány hónapra kell börtönbe vonulnia az egykori brókernek - állítja az ügyvédje. A jövőben gyorsítani akarják az eljárásokat, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.

A Debreceni Ítélőtábla jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte Kulcsár Attilát. Így jelentősen enyhítette a korábban kiszabott elsőfokú ítéletet. A bíróság arról nem döntött, hogy a jogerős ítélet meghozatala után börtönbe kell-e vonulnia Kulcsár Attilának. Erről ugyanis nem az ítéletet meghozó bírói tanács dönt, hanem a büntetés-végrehajtási bíró, akinek figyelembe kell vennie azt, hogy a férfi az elmúlt évek alatt milyen kényszerintézkedés hatálya alatt állt – mondta az InfoRádió érdeklődésére a Debreceni Ítélőtábla elnöke, Balla Lajos.

"Ha a terhelt az eljárás során előzetes letartóztatás vagy házi őrizet alatt áll, akkor a fogvatartás teljes idejét be kell számítani. Egy napi előzetes fogvatartás egy napi őrizetnek számít, a ház őrizetnél fegyházfokozat esetén 5, börtön esetén 4, fogház esetén 3 napi házi őrizet felel meg egy napi szabadságvesztésnek" - ismertette a szabályokat Balla Lajos.

Dicső Gábor, Kulcsár Attila védője úgy látja, hogy néhány hónapra börtönbe kell vonulnia védencének.

"Még nem számoltam ki pontosan, de talán

egy-két hónap még van a börtönbüntetéséből.

Nagyon hosszú éveket volt előzetes letartóztatásban, aztán házi őrizetben. Most szabadlábon van, de ha még be kell mennie, akkor kap majd egy behívót a büntetés-végrehajtástól" - mondta az InfoRádiónak az ügyvéd.

Kulcsár Attila ügye 12 évig tartott. Az Igazságügy Minisztérium államtitkára az InfoRádiónak adott korábbi interjújában azt mondta: az új büntetőeljárási törvény gyorsítja és hatékonyabbá teszi a büntetőeljárásokat. Völner Pál hozzátette: az új törvény célja, hogy az ügyek ésszerű határidőn belül befejeződjenek.

"A bonyolultabb ügyekben három hivatásos bíró jár majd el a jelenlegi egy helyett, sok egyszerűsítés lesz az iratismertetésnél, ami eddig nagyon időigényes folyamat volt. Számtalan olyan új elem van, amelytől azt várjuk, hogy hatékonyabb és gyorsabb lesz az eljárás.

Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke a Zalaegerszegi Törvényszéken tartott sajtótájékoztatón azt mondta: olyan változtatások várhatók az új büntetőeljárási törvényben, amelyek révén megakadályozható, hogy egyes nagy perek tárgyalása akár egy évtizeden át elhúzódjon.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke Handó Tünde pedig úgy látja, hogy a bíróságnak is változtatnia kell az úgynevezett megaügyek feldolgozási technikáján.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Kapcsolódó hang

Váratlan fordulat: mégis börtönbe kell mennie Kulcsár Attilának
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018