eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Két héten belül minden kiderül a nemzeti konzultációról - a nap hírei

A tervek szerint hétfőn választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét az Országgyűlés. Két héten belül létrejöhet a döntés a nemzeti konzultáció részleteiről. Újabb válaszlépésekkel fenyegette meg Törökország Hollandiát. A nap legfontosabb hírei március 12-én.

A tervek szerint hétfőn választja meg öt évre Magyarország következő köztársasági elnökét az Országgyűlés. A Fidesz-KDNP Áder János jelenlegi államfőt jelölte a tisztségre, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt adatvédelmi biztost, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét támogatja. Várhatóan fél 10-től kezdődik az államfőválasztás folyamata. A két jelölt 15-15 perces időtartamban szólal fel, a képviselők ezután titkos szavazáson adhatják le voksukat. Az első forduló akkor eredményes, ha az egyik jelölt kétharmados támogatást szerez. Eredménytelenség esetén második szavazást tartanak, amelynek végén az a jelölt lesz az államfő, aki a voksok számától függetlenül a legtöbb szavazatot kapta.

Két héten belül létrejöhet a döntés a nemzeti konzultáció részleteiről - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Kósa Lajos a Kossuth Rádióban beszélt erről. A nemzeti konzultációt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a kormány szerint Magyarország előtt álló öt veszélyforrásról. Ezek között szerepel a rezsicsökkentés brüsszeli betiltása, az illegális bevándorlás kérdése, az adópolitika uniós központosítása, a munkahelyvédelmi támogatások biztosítására vonatkozó jog esetleges elvesztése és a külföldi forrásból dolgozó szervezetek elszámoltathatósága.

Eddig 437 ezren kérték az adóhatóságtól, hogy küldje el postán a személyi jövedelemadó bevallás tervezetét - mondta a parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár. Tállai András arról beszélt: erre még csütörtökig van lehetőségük az adózóknak. Az államtitkár hozzátette: a magánszemélyek több mint 80 százalékának semmit nem kell tennie, mert a fizetési egyenlegük nulla. Így ha nem kell kiegészíteniük a tervezetüket, akkor csak az 1 százalékos nyilatkozat kitöltése szükséges.

Két hónapig tart a konzultáció, majd kialakítja végleges álláspontját a fogyasztóbarát lakáshitel programról a Magyar Nemzeti Bank. Binder István felügyeleti szóvivő az M1-en elmondta: a minősítésnél az átlátható, a jelenleginél alacsonyabb kockázati kamatfelárú termékek biztosítása mellett azt várja el a bankoktól a MNB, hogy az adós élethelyzetének esetleges megváltozására fogyasztóbarát módon reagáljanak, és a hitelkiváltás is egyszerű legyen.

A magánfelek közötti nemzetközi jogviták gyorsabb és igazságosabb rendezése a célja a nemzetközi magánjogról szóló új törvényjavaslatnak - mondta a nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkár. Nemessányi Zoltán megjegyezte: a nemzetközi magánjog a magánszemélyek és cégek nemzetközi jogviszonyainak rendezését szolgálja.

Hétfő reggel négy órakor ismét sztrájkba lép a berlini repülőterek földi kiszolgáló személyzete. A schönefeldi és a tegeli repülőtéren késésekre és járattörlésekre kell számítani. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője az InfoRádiónak arról számolt be, hogy a Budapestről Berlinbe induló járatok közül négyet érint majd a munkabeszüntetés, csak egy gép indul majd el a német fővárosba. A szakszervezeti szövetség kedd reggelig szólította fel munkabeszüntetésre a berlini repterek mintegy kétezer fős földi kiszolgáló személyzetét.

Újabb válaszlépésekkel fenyegette meg Törökország Hollandiát, miután az ország hatóságai nem engedték meg két török miniszternek, hogy részt vegyen egy rotterdami kampányrendezvényen, amelyen az áprilisi törökországi alkotmánymódosító népszavazásról beszélt volna a két tárcavezető. Mark Rutte holland kormányfő azt közölte: a vita mielőbbi rendezését szeretné elérni, de Ankara kérése ellenére sem hajlandó bocsánatkérésre. Recep Tayyip Erdogan török államfő úgy fogalmazott: Hollandia megfizeti az árát annak, hogy kárt okozott a holland-török kapcsolatoknak és szankciókat vár nemzetközi szervezetektől Hollandiával szemben.

Hiányolja a külön terveket a londoni alsóház külügyi bizottsága az esetleg megállapodás nélkül záruló Brexit-tárgyalások lehetőségére. A bizottság szerint nincs jele annak, hogy a minisztériumok komolyan foglalkoznának azokkal a tervekkel, amelyek az eredménytelenség esetén a következmények kezelését és a kockázatok enhyítését részleteznék. Közben David Davis Brexit-tárgyalásokért felelős miniszter cáfolta a jelentésben foglaltakat és kijelentette: minden egyes minisztériumban folyik a készenléti tervek felvázolása.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×