eur:
392.67
usd:
366.38
bux:
66787.35
2024. április 26. péntek Ervin
Plusz egy kör az olimpia ügyében

Plusz egy kör az olimpia ügyében

Az ellenzéki pártok az olimpiai népszavazási kezdeményezésről beszéltek Orbán Viktor parlamenti felszólalására válaszolva, míg a kormánypártok a gazdasági növekedés hatásait méltatták.

A miniszterelnök az emberek valós problémáit helyezze az új nemzeti politikája középpontjába! - szólította fel az MSZP frakcióvezetője Orbán Viktort az Országgyűlésben.

Tóth Bertalan Orbán Viktor napirend előtti felszólalására válaszolva azt mondta, a miniszterelnök jöjjön ki az elefántcsonttoronyból, az embereknek nem stadionokra, nem olimpiára, hanem biztos megélhetésre van szükségük.

Hozzátette: az MSZP régóta szorgalmazza, hogy a biztos megélhetés érdekében legyen nettó 100 ezer forint a minimálbér, de úgy, hogy a vállalkozások terhei ne nőjenek.

Térjenek vissza a korábbi nyugdíjszámításhoz, amely alapján idén 3,2 százalékkal emelkedhettek volna a nyugdíjak! - javasolta Tóth Bertalan, aki az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett szorgalmazta azt is, hogy az átlagfogyasztás mértékig 20 százalékkal mérséklődjön a gáz, 10-10 százalékkal a villany és a távhő ára.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az olimpiai népszavazási aláírásgyűjtés kapcsán arról beszélt, hogy míg korábban az emberek többsége imádta az olimpiát, mostanra megfordult a hangulat. Szerinte a kormányfő ezt "önzőséggel és kapzsisággal" érte el. Az emberek nem az olimpiára mondtak nemet, hanem Orbán Viktorra – vélekedett.

Az LMP szerint a kormányban nincs meg az akarat, hogy az emberek problémáival foglalkozzon. Szél Bernadett frakcióvezető közölte: az elmúlt hetekben a magyar emberek világosan kifejezték, hogy milyen konzultációt akarnak, és ezt úgy hívják: olimpiai népszavazás.

Az ellenzéki politikus azt mondta: nem öt veszélyről, hanem öt lehetőségről és feladatról akar hallani. Szél Bernadett ilyen feladatként jelölte meg, hogy aki nyolc órát dolgozik, az tisztességesen meg tudjon élni.

Az oktatásról szólva úgy látta, ami most folyik, az a jövő tönkretétele. Szerinte minden száz forintból húszat az oktatásra kellene fordítani. Kitért az egészségügy helyzetére is, és azt mondta: naponta három orvos és két ápoló távozik az országból, és ez a trend nem fog változni.

A gazdasági növekedés társadalmi hatásait méltatta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A kisebbik kormánypárt politikusa kiemelte, hogy a foglalkoztatás növekedése jelentősen csökkenti a szegénység kockázatát, a közfoglalkoztatottak egy része visszakerült a normál munkaerőpiacra, "családok élete került egyenesbe".

A kereszténydemokrata politikus az olimpiáról szólva megjegyezte: noha az fővárosi hatáskör, nemzeti érdek. Ennél jobb eszköz nem adódik az országimázs bemutatására - fejtette ki.

A Fidesz frakcióvezetője szerint is vitathatatlan, hogy Magyarország, a magyar gazdaság erősödik. Kósa Lajos szerint nehéz dolga van az ellenzéknek, mert a számok napnál világosabban alátámasztják, hogy nő a foglalkoztatás, csökken az adósságállomány és nő a GDP. 2017 elején hétszázezer új munkahely volt az országban és ezek nagyobb része piaci munkahely - tette hozzá.

A kormánypárti politikus azt mondta, szelektív az ellenzéki képviselők emlékezete, mert miközben a korrupció rettenetes voltáról beszéltek, meg sem említették a valaha volt legnagyobb korrupciós botrányt, a 4-es metró ügyét.

Kósa Lajos szerint a többkulcsos adórendszer "brutális adóemelést" jelentene a magyaroknak. Az egykulcsos adórendszer bevezetésének első évében 400 milliárd forinttal több maradt a családoknál - közölte.

Még egy kör az olimpiáról

Orbán Viktor nem beszélt a parlamentben az olimpia ügyéről, de a folyosón újságírók kérdéseire már nem tért ki a téma elől. Azt mondta, hogy szerdán a fővárosi közgyűlés meg fogja vitatni a helyzetet és a fővárosi fideszes képviselők majd eldöntik, mit akarnak.

Azt is mondta, hogy "volt egy nemzeti ügyünk, amiből pártügy lett, kérdés, lehet-e újra nemzeti ügyet csinálni".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×