INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

novák katalin

család

gyermekvállalás

balog zoltán

nyelvvizsga

oktatás

Ingyenes lehet az első középfokú nyelvvizsga

Infostart

Az emberi erőforrások minisztere beszélt egy budapesti rendezvényen arról, hogy az állam átvállalná a költségeket, de erről a jövőben lesz döntés, amikor az ifjúsági stratégiáról tárgyal a kormány.

A Magyar Ifjúságkutatás 2016 gyorsjelentésének budapesti bemutatásán beszélt az emberi erőforrások minisztere arról, hogy az adatok szerint egyre nagyobb a fiatalok körében az idegen nyelvet beszélők aránya, ugyanakkor a nyelvvizsgával rendelkezők száma a 2012-es adatokhoz képest nem változott.

Balog Zoltán közölte: az új ifjúsági stratégiában javaslatot tesz majd arra, hogy

az első középfokú nyelvvizsga költségét vállalja magára az állam.

Hangsúlyozta: Magyarország a fiatalokkal együtt, a fiatalok által erősödik.

„Ha azt mondjuk, hogy egy derűlátó, optimista, vagány nemzedék válik felnőtté, akkor fontos, hogy úgy támogassuk, hogy ne zavarjuk meg ezt a fejlődést, ugyanakkor mindenütt ott legyünk, ahol szükség van akár kormányzati intézkedésekre, akár a felnőtt társadalomnak bármilyen erősítésére. Összefoglalóan azt mondanám, hogy a mostani eredmények jó lapot biztosítanak Magyarországnak ahhoz, hogy az előttünk álló kihívásokra – legyenek azok európai vagy nemzeti szintűek – a lehető legjobb válaszokat adjuk. Mert Magyarország a fiatalokkal együtt és a fiatalok által erősödik, csak velük együtt lehetünk sikeresek” - fogalmazott a miniszter.

Balog Zoltán reménytkeltőnek nevezte azt, hogy a kutatás szerint ugyanis a mai fiatalok tehetségesek, és fontos nekik a nemzethez tartozás.

Egyre több fiatal tartja Magyarországot a legjobb helynek, ahol élni szeretne.

A válaszok szerint a fiatalok hisznek abban, hogy a gyermek születése boldogságot hoz az életükbe, kevésbé jelent nekik gondot a munkavállalás.

A tárcavezető elmondta még, hogy húsz éve nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv, pedig a szülőképes korban lévő nők száma folyamatosan csökken.

Novák Katalin, család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a mai fiatalokat ugyanazok a problémák és kérdések foglalkoztatják, mint a 20-30 évvel ezelőttieket. Szerint a magas házasodási és családalapítási kedv pedig azt bizonyítja, hogy a fiatalok jövőbe vetett bizalma növekedett.

„Amikor egy gyermek születésére mondunk igent, amikor a családalapításról döntünk, tulajdonképpen azt jelenti, hogy

merünk bízni a jövőben, ezért merünk a gyermekvállalás mellett dönteni.

Ezt is megmutatja számunkra a kutatás. És persze fontosak azok az információk, azok az adatok is, hogy miért nem vállalnak a fiatalok annyi gyermeket, mint amennyit terveznének, melyek a gyermekvállalás akadályai. Ezek is meghatározzák a jövőbeli döntéseiket is” - mondta az államtitkár.

A Magyar Ifjúságkutatást 2000 óta négyévente készítik el a szakemberek, mindig azonos módszertannal, tavaly nyolcezer magyarországi és - első alkalommal - négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg.

Kapcsolódó hang

Ingyenes lehet az első középfokú nyelvvizsga
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018