eur:
393.08
usd:
367.46
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Pénteken hozhatják haza a buszbaleset áldozatainak holttestét - a nap hírei

Pénteken hozhatják haza a veronai buszbaleset áldozatainak holttestét. Együttműködési megállapodást kötött a kormány Szegeddel. Tanulmányozza az amerikai elnök bevándorlást szigorító rendeletét az Európai Bizottság. A nap legfontosabb hírei január 30-án.

Előreláthatólag pénteken hozhatják haza az olaszországi buszbaleset áldozatainak holttestét - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről az M1-en, hogy az olasz rendőrség bejelentette: befejeződött a 16 halálos áldozat azonosítása és sikerült megállapítani a két, veronai kórházban kezelt súlyos sérült személyazonosságát is. Olasz hírügynökségi értesülés szerint az egyik sérült a busz sofőrje. Közben elhagyhatta a Honvédkórházat a szerencsétlenség 4 sérültje közül kettő. A két égési sérültre még további műtétek várnak, de az állapotuk stabil. A január 20-án Verona közelében történt buszbalesetben 16-an haltak meg és 23-an megsérültek.

A miniszterelnök szerint Szegednek minden adottsága megvan ahhoz, hogy kiemelkedő regionális központ legyen. Orbán Viktor a Modern városok program szegedi állomásán beszélt erről, ahol Botka Lászlóval, a város MSZP-s polgármesterével tartott közös tájékoztatót. A kormányfő bejelentette: a kabinet elfogadta Szeged Okos város programját, és állja ennek az 50-70 milliárd forintos költségeit is. A város és a kormány közötti együttműködési megállapodás része egyebek mellett az M47-es út bővítése, a Szeged és Makó közötti vasúti elővárosi közlekedés és a szegedi repülőtér fejlesztése, egy élelmiszeripari gyárberuházás, iparipark-fejlesztés, belvárosi hídrekonstrukció, továbbá több sportlétesítmény építése.

Újabb munkaerő-mobilitást segítő intézkedéseket jelentett be a nemzetgazdasági miniszter a regionális különbségek csökkentéséért. Varga Mihály azt mondta: erről a munkaadói érdekképviseletekkel és önkormányzatokkal is egyeztetett. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány januári ülésén több olyan beruházást támogatott, amelyet önkormányzatok valósítanak meg. Példaként Szentgotthárdot, Mórahalmot és Mosonmagyaróvárt említette. A terv szerint főleg a munkaadói oldal kedvezményeit szeretnék bővíteni, részben a bejárási költségek további csökkentésével, a szálláshelyek költségeinek kedvezményes elszámolásával.

2020-22-ig mintegy 10 milliárd forintot kell éves szinten kigazdálkodnia a Főtáv Zrt-nek, hogy pótolni tudja az akkor kieső állami támogatást - mondta a cég vezérigazgatója. Mitnyan György az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakossági távhőszolgáltatás komoly korlátok között van a rezsicsökkentéssel és az energiahivatal hőár-szabályozásával. Arról is beszélt, hogy az elmúlt évben 30 megawattnyi volt a fogyasztó-bővülés, és ha ez a növekedés 2022-ig minden évben megmarad, akkor a szükséges 10 milliárd forintos költség csaknem felét a hatékonyság javításával, feladatbővítéssel kell kigazdálkodni.

Már csak holnap éjfélig érvényesek a tavalyi éves országos és megyei autópályahasználati jogosultságok. Szerdától kizárólag a 2017-es e-matricákkal lehet közlekedni a díjköteles autópályákon és autóutakon. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató közölte: tavaly decemberben csaknem 20 ezer éves országos, és mintegy 56 ezer megyei e-matricát vettek meg az autósok elővásárlással, idén január 26-ig pedig 190 ezer éves országos és 530 ezer megyei matricát adtak el. Változatlanul a 10 napos e-matricából fogy a legtöbb. Az úthasználati díjak az idén sem változtak. A díjköteles gyorsforgalmi úthálózat ugyanakkor bővült az M86-os autóúttal és az M85-ös autóút egyes szakaszával.

Jogerősen felmentette a vesztegetés vádja alól Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselőt a Fővárosi Ítélőtábla. A másodfokú határozat helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék tavaly áprilisi ítéletét, amely bizonyítottság hiányában felmentette a politikust. Hiszékeny Dezső mindvégig tagadta, hogy 2013-ban, 13. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja. A politikus maga kérte mentelmi joga felfüggesztését a parlamenttől.

Szél Bernadett társelnököt választotta frakcióvezetővé az LMP országgyűlési képviselőcsoportja. Az ellenzéki párt közleménye szerint a frakcióvezető-helyettesi tisztséget Schmuck Erzsébet és Hadházy Ákos tölti be. Az ötfős parlamenti frakciót eddig Schmuck Erzsébet vezette, ő február 16-án távozik a képviselőcsoport éléről.

Tanulmányozza az amerikai elnök bevándorlást szigorító rendeletét az Európai Bizottság. Brüsszel azt szeretné egyértelművé tenni, hogy az előírások vonatkoznak-e a beutazási tilalom által érintett valamelyik ország és az Európai Unió kettős állampolgáraira. Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta: a testület biztosítani fogja, hogy ne érhesse hátrányos megkülönböztetés az unió polgárait, mert Brüsszel nem csak a menedékkérők esetében nem tesz különbséget, hanem semmilyen más esetben sem. Donald Trump pénteken elnöki rendeletben azonnali hatállyal felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 90 napra egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba. A rendelet világszerte heves tiltakozást váltott ki.

Budapesten megkezdődtek az orosz elnök csütörtöki látogatásának előkészületei. A hétvége óta már több helyen tilos megállni és parkolni. A delegáció érkezése miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz keddtől csütörtökig Budapest több kerületében. A megállási tilalmak és lezárások az 5. a 6. a 14. és a 15. kerületet érintik. A megállási tilalommal érintett útszakaszokról a korlátozás hatályba lépése után a rendőrség az autókat elszállíttatja. A Terrorelhárítási Központ tájékoztatása szerint az orosz elnök konvojának útját szinte hermetikusan lezárják, emiatt komoly dugók is lehetnek Budapesten.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×