INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

párt

politika

pártalapítás

nyugdíjas

idősek

Új párt alakul

Infostart

Idős Demokraták Szövetsége elnevezéssel nyugdíjaspártot alapít egy nyugdíjasokból álló szervezet. Az egyik alapító szerint erre azért van szükség, mert a nyugdíjas civil szervezeteknek nincs politikai súlyuk. Kabai Tibor az InfoRádiónak úgy fogalmazott: szeretnének túllépni a mai politikai kocsmán.

„A párt a megalakulás befejezésénél jár. Elkészítettük az alapítónyilatkozatot, szerkesztjük az alapszabályunkat, és várhatóan január végén formálisan is kimondjuk a párt megalakulását és elindítjuk az engedélyeztetési folyamatot a bíróságnál” - közölte a párt alapítója.

A döntést azzal indokolták, hogy úgy látják, a nyugdíjasokat, az idős emberek nem képviselik megfelelően a már meglévő pártok.

„Szeretnénk túllépni ezen a mai kocsmán, amit a politikai struktúra jelenleg jelent” - fogalmazott Kabai Tibor.

A párt alapítója úgy véli, nincs megfelelő helye a nyugdíjasok politikai képviseletének.

„Vannak nyugdíjas civil szervezetek, amelyek ugyan hatékonyan működnek, és jól végzik a feladatukat, de politikai súlyt nem jelentenek. Politikai súlyt a sok tag jelent. A sok tag sok szavazatot jelent, és a sok szavazat politikai erőt” - véli a párt alapítója.

Ezt fel kellett ismernünk, és meg kellett állapítanunk, hogy ez nem megy másképpen, mint politikai párt alapításával, működtetésével, és a választásokon történő indulással – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy nagyon gyakran zajlik arról a közbeszéd, hogy a nyugdíjasokat felhasználják szavazatszerzésre a pártok, úgy válaszolt: többek között ez az, amiből elegük van.

„Az, hogy a nyugdíjasból egy szavazógép legyen az aktuális hatalomnak nyomogatva a gombokat, és megvásárolható legyen tízezer forintos utalvánnyal, ez abszurdum. Ennél sokkal mélyebb és strukturálisan rosszabb helyzet az, amiben a nyugdíjasok vannak” - fogalmazott az Idős Demokraták Szövetségének egyik alapítója.

„Azt látjuk, hogy azok a közös érdekek, értékek megfogalmazhatóak, amelyek mellett a nyugdíjasok többsége nyugodt lelkiismerettel fel tud sorakozni, jobb és baloldali orientációtól függetlenül. Ezek a közös értékek evidensen a nyugdíjkérdéshez kapcsolódnak, az egészségügy lerohadásához, illetve az időskori méltóság, az időskori diszkrimináció elleni fellépéshez vezet” - közölte.

Kabai Tibor elmondta, eddig nem vállalt politikai szerepet.

„Bizonyára nagyon sokan leszünk úgy, hogy most először teremtődik meg az a politikai struktúra sok ember számára, amelyben úgy fejthet ki kritikailag releváns tevékenységet, hogy amúgy a személyes érzelmeit, értékeit, gondolatait, családi kapcsolatait, múltját, vallásosságát vagy éppen vallástalanságát ne kelljen feladnia, ne kelljen erről számot adnia, hanem arra koncentráljon, ami valóban fontos egy rétegpárt számára” - mondta az Idős Demokraták Szövetségének egyik alapítója.

Kapcsolódó hang

Új párt alakul
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018