INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

orvos

orvoshiány

egészségügyi dolgozók

ksh

statisztika

egészségügy

Vészjósló tendencia: az orvosok harmada már nyugdíjas korú

Infostart / InfoRádió

Pest megyében leterheltek a háziorvosok, de vannak elegen, az aprófalvas régiókban viszont magas a betöltetlen praxisok aránya - áll a KSH 2015-ös egészségügyi statisztikai összesítőjében. Az orvosoknál is probléma az elöregedés: a 60 éven felüli orvosok aránya 30 százalék, de például csak Baranya megyében ez az arány 80 százalék felett van.

„A háziorvosok száma folyamatosan, és a népességcsökkenésnél nagyobb arányban apadt.

Pest megyében az általános tendenciákkal ellentétben a népesség száma nőtt, így az egy orvosra jutó ellátandó betegek száma itt a legmagasabb: 2100 fő.

A legalacsonyabb arány pedig Baranyában van, ám ott, az aprófalvas, jellemzően elöregedő körzetekben viszont a betöltetlen praxisok okoznak problémát” - közölte a KSH főosztályvezetője.

Tokaji Károlyné elmondta: általános jelenség az, hogy a népesség öregedésével egyre magasabb az egy orvosra jutó 60 éven felüli páciensek száma, akiknek a fiatalabbakhoz viszonyítva több olyan egészségi problémájuk van, amely miatt orvosi ellátásra szorulnak. Veszprém és Pest megyében például 2000 óta több mint másfélszeresére nőtt az egy orvosra jutó idős betegek száma.

A szakember szerint az orvosokra egyre nagyobb szükség van, mert

a betegforgalom folyamatosan és egyre meredekebben nő.

2015-ben egy háziorvosnak átlagosan 11 500 esetet kellett ellátnia, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez a szám elérte a 16 ezret is.

Az elöregedés azonban nemcsak a társadalom egészét, hanem az orvosokat is érinti.

„Míg a 35 év alatti orvosok aránya kis mértékben növekszik, addig a középgenerációban komoly létszámhiány van.

Ráadásul a 60 évesnél idősebb orvosok aránya 2015-ben 30 százalék körül alakult, de egyes szakképesítések esetében ez megközelíti, sőt, meg is haladja az 50 százalékot. Ilyen terület például az addiktológia vagy a gyermekszemészet” - ismertette az adatokat a KSH főosztályvezetője.

Tokaji Károlyné elmondta, hogy a férfi orvosok körében jellemzőbb, átlagosan 40 százalék körüli az idős kori továbbfoglalkoztatás aránya. Ez az arány Baranyában 80 százalék fölött van.

„Összességében az orvosellátottság az EU-átlagnak megfelelő, de a földrajzi koncentráció igen erős."

"Különösen az orvosi egyetemi városok vonzáskörzetében nincsenek problémák. Ugyanakkor az üres orvosi állások aránya például a fekvőbeteg gyógyintézeti ellátásokban, egyes szakrendeléseken meghaladja a 10 százalékot” - hangsúlyozta a szakember.

„Komoly orvoshiány van az allergológia, a szívsebészet, a bőr- és nemi-beteg gondozás, a fogászat, a pszichiátria és a mentés területén."

"A járóbeteg szakellátásban pedig a nagyon fontos onkológia, infektológia és fizikoterápia küzd a legnagyobb orvoshiánnyal” - részletezte a KSH főosztályvezetője.

„De nemcsak az orvoshiány, hanem a szakdolgozói létszám hiánya is komoly problémákat okoz: 2015-ben a 105 ezer álláshelyből 4300 maradt üresen. Elsősorban a szájsebészeten, az érsebészeten, a bőr- és nemibeteg-, valamint a drogbeteg-ellátásban hiányoznak a legnagyobb arányban. Területileg pedig Budapesten és az ország nyugati határszélén kell ezzel szembesülni” - tudatta a KSH-adatokat a főosztályvezető.

Kapcsolódó hang

Öregednek az orvosok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018