eur:
393.1
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Polgár Judit: a sikereket nem befolyásolja, fiúnak vagy lánynak születünk

Polgár Judit: a sikereket nem befolyásolja, fiúnak vagy lánynak születünk

Minden idők legsikeresebb női sakkozója, Polgár Judit az ENSZ női esélyegyenlőségi nagyköveteként folytatja pályafutását. A klasszis a világszervezet főtitkárának felkérését elfogadva január elsejével lemondott a férfi válogatottban betöltött szövetségi kapitányi tisztségéről. Az InfoRádiónak nyilatkozva először a szakvezetőként eltöltött másfél évéről beszélt.

Minden idők legsikeresebb női sakkozója január elején a közösségi oldalán jelentette be, hogy elvállalta az ENSZ főtitkárának felkérését, és a UNWomen esélyegyenlőségi nagyköveteként segíti a program céljainak megvalósulását, emiatt nem tud teljes erőbedobással a szövetségi kapitányi feladatára összpontosítani. Jelezte, hogy a megbízatása 2030-ig tart, és az új feladatkör sok külföldi jelenlétet, rengeteg energiaráfordítást igényel. Mivel 2017-ben előreláthatólag hónapokat lesz Magyarországtól távol, nem tudja folytatni munkáját a sakkválogatott élén. De szép emlékekkel búcsúzik:

„Nagyon jól szerepeltünk az Európa-bajnokságon, bronzérmet szereztünk. Fantasztikus pillanatokat, nagy küzdelmeket, fordulópontokat, izgalmakat éltünk át. Nagyon jól tudott játszani a csapat a legkritikusabb pillanatokban is.”

Polgár Judit nagy teljesítménynek nevezte, hogy Rapport Richárd az első húsz közé került a világranglistán. Az olimpiai részvételről pedig úgy fogalmazott: „Tízben voltunk végig, sőt előrébb is, de az utolsó fordulóban érkező nehézségekbe beletört a bicskánk; nem tudtunk nyerni a görögök ellen. Ha nyerünk, a 6-8. hely között végeztünk volna.”

A sakkozó felidézte, játékosból azonnal kapitány lett, ezért a legtöbb játékost nagyon jól ismerte, évtizedeken keresztül, sokszor játszottak egymás mellett. Polgár Judit úgy értékelte, új hozzáállást, bizonyos kérdésekben

új szemléletet adott a csapatnak,

de hozzátette, másfél év azért nem olyan sok idő.

„Úgy érzem, jó munkakapcsolatot, együttműködést alakítottam ki a játékosokkal.”

Polgár Judit elmondta, az ENSZ női esélyegyenlőségi nagyköveteként a tervek szerint a program európai részének munkájában vesz részt.

„Lesznek előadások, beszélgetések, rendezvények, ahol én a karrieremmel hitelesen tudok megjelenni, és elmondani, hogy a lányok is ugyanolyan sikerekben részesülhessenek. A legfontosabb a hozzáállás és a motiváció. Ebbe a férfiakat is bevonom.”

Polgár Judit hozzátette, ahol nők és férfiak együtt dolgoznak, az eredmény még jobb lehet. A sakkozó kiemelte, ő szerencsére úgy nőtt fel, a sikereket nem befolyásolja, hogy fiúnak vagy lánynak születik valaki.

„Nekem az volt természetes, hogy attól, hogy lánynak születik valaki, nem jelenti azt, hogy kevesebb eredményt érhet el, hogy az álmait fel kellene adnia."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×