eur:
395.3
usd:
371.06
bux:
65157.06
2024. április 19. péntek Emma
Hidegben vegyük ki a fém fülbevalót!

Hidegben vegyük ki a fém fülbevalót!

A gyermeknek a nagy hidegben célszerű simlis sapkát venni, a kislányok füléből pedig ki kell venni a fémből készült fülbevalót - ezt tanácsolta az InfoRádióban a a Honvéd Kórház bőrgyógyász főorvosa.

Minden olyan testrészünk, ami nincs fedve – kéz, arc, orr és a fül is -, fokozott védelmet igényel – hangsúlyozta Nagy Katalin.

„A hölgyek ne viseljenek fém fülbevalót, mert attól megfagyhat a fülcimpa, a fém ugyanis vezeti a hőt.”

A Honvéd Kórház bőrgyógyász főorvosa az arc védelmére simlis sapka viselését ajánlja, mert a kilégzett, levegő felfelé száll és meleg függönyként védi az arcbőrt.

„Vigyázni kell a kézre, az ujj megfagyhat. Különösen a dohányosoknak, az érszűkületes betegeknek, akiknek a vérellátása valamiért rosszabb, például a cukorbetegeknek kell jobban védeni az láb és a kéz ujjait.”

Nagy Katalin elmondta, a bőr nemcsak a hideg, hanem a fűtés miatt is nagyon kiszáradhat. A Honvéd Kórház bőrgyógyász főorvosa azt ajánlja, zsírosabb és hidratáló arckrémeket is használjunk.

„Télen mindig olyan krémet javaslunk, aminek nagyobb a zsírtartalma. Lehet gyógyszertárban kevertetni, ilyenkor ennek az összetevőnek az arányát növeljük.”

Gyerek arcát ne a felnőtteknek való krémmel kenjük – hangsúlyozta a szakorvos. Kicsit zsírosabb babakrémmel kenjük be az arcukat például séta előtt, ami a kiszáradástól és a fagyástól is véd – tette hozzá a Honvéd Kórház bőrgyógyász főorvosa.

Kevésbé szívódik fel, egy védő-, filmréteget alkot a babák bőrén, így védi az időjárás viszontagságaitól. Náluk is fontos a simlis sapka és a fém fülbevaló kivétele” - hívta fel a figyelmet Nagy Katalin.

Ha piros lesz a bőr

Ha a hideg után melegebb helyre megyünk, az erek hirtelen kitágulhatnak. Ennek jelei, hogy piros foltok, márványszerű rajzolatok jelenhetnek meg, amelyek akár viszkethetnek is. Ezt azzal előzhetjük meg, ha nem túl szoros a ruházatunk, mert az keringésromláshoz vezethet – hívta fel a figyelmet a bőrgyógyász.

„Nem tud az ér úgy viselkedni, ahogy a hőmérsékletnek megfelelően kellene.”

A hidegallergiáról szólva Nagy Katalin azt mondta, gyerekeknél ez nem jellemző. Az egy folyamat, nem egyik napról a másikra alakul ki.

A bőrgyógyász elmondta: „a hidegallergia komoly betegség, a csalánkiütés egy formája. Ebben az esetben nagyon kell védekezni a hidegtől, mert ugyanúgy, mint egy ételallergia, fulladásig fokozódhat. Gyakran valamilyen góc, gyulladásos összetevő okozza. De az egy fokozatos történet, annak már van múltja, jelei: viszketés, csalánkiütés, szájdagadás” - hangsúlyozta Nagy Katalin. Hozzátette, ha tovább provokáljuk, egyre hevesebb lesz a reakció. Ez jellemző mindenféle allergiára – tette hozzá Nagy Katalin.

Hideg miatti kiütés esetén tehát ritkán van szó hidegallergiáról, sokkal inkább értágulat okozhatja – foglalta össze a Honvéd Kórház bőrgyógyász főorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×