eur:
393.02
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Rekordévet zárt a külkereskedelem - a nap hírei

Újabb rendkívül hideg éjszaka következik - figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat. Rekordévet zárt tavaly a külkereskedelem - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Solti Péter miniszteri biztos lesz a Klebelsberg Központ elnöke. A nap legfontosabb hírei január 9-én.

Újabb rendkívül hideg éjszaka következik - figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat. Az extrém hideg miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Szintén az extrém hideg miatt Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a szolgálat. Kedd hajnalban a hőmérséklet általában mínusz 13 és mínusz 20 Celsius-fok között várható. A nappali maximumok mínusz 9 és mínusz 4 fok között alakulnak.

Országosan csaknem 90 százalékos kihasználtsággal működnek a nappali és éjszakai melegedő helyek - jelentette ki a Menhely Alapítvány igazgatója. Aknai Zoltán az Inforádióban elmondta: péntek este több mint 350 bejelentés érkezett hajléktalanokról a diszpécserszolgálatukhoz és munkatársaik csaknem 170 helyszínre vonultak ki. Az igazgató azt tanácsolta, hogy ha valaki veszélyeztetett emberrel találkozik az utcán, akkor mindenképpen hívja a diszpécserszolgálatot, vagy a mentőket.

A még több napig tartó extrém hideg miatt új éjjeli menedékhely nyitását rendelte el Budapesten a főpolgármester - tájékoztatott a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság. Tarlós István döntése értelmében az igazgatóság Akadémia utcai székházának színháztermét hétfő este hat órától nyitották meg a rászorulók előtt. Matracokat és alapvető élelmezést a Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei biztosítja.

Szünetelteti lakossági ügyfeleinél a számlatartozás miatti kikapcsolásokat az E.ON január 16-ig. Az energiaszolgáltató a rendkívüli hideg miatt hozta meg a döntést. A tájékoztatás szerint az önkéntes vállalás a más energiakereskedővel szerződött, illetve a nem lakossági ügyfelekre nem vonatkozik.

Rekordévet zárt tavaly a külkereskedelem - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Központi Statisztikai Hivatal által közölt adatokra reagálva azt hangsúlyozta: Magyarország erősödésében a külgazdaság fontos szerepet játszik, a magyar gazdaság növekedését minden korábbinál nagyobb mértékben alátámasztja az ágazat teljesítménye. A KSH jelentése szerint novemberben 5,8 százalékkal nőtt az export euróban számított értéke, az import pedig 4,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Továbbra is kiemelt cél a fiatalok támogatása, hogy döntéseikhez megkapják a megfelelő kormányzati támaszt -mondta az ifjúsági ügyekért is felelős államtitkár. Novák Katalin az 5. kerületi Új Nemzedék Közösségi ponton úgy fogalmazott: az elmúlt időszakban nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága, a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája pedig 12 százalék alá csökkent, ami jóval az európai uniós átlag alatt van. Tavaly decemberig több mint 55 ezer fiatal kapott munkaajánlatot, a munkáltatók pedig több mint 167 ezer fiatal után 24 milliárd forint értékben kaptak kedvezményt.

Január 16-ától Solti Péter, az intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztos lesza Klebelsberg Központ elnöke. Feladata az új struktúra megerősítése és fejlesztése lesz. Munkáját szakmai elnökhelyettesként Hajnal Gabriella segíti, aki 17 évig dolgozott egy többcélú intézmény vezetőjeként, és tagja volt a pedagógus sztrájkbizottságnak. A pénzügyi feladatokat a szervezet gazdasági elnökhelyettese, Kotán Attila irányítja a továbbiakban is.

Legkésőbb keddig kell pótolniuk dokumentumaikat a februárban induló, keresztféléves felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek. Az Oktatási Hivatal felhívja a figyelmet, hogy azokat az iratokat lehet pótlólag beadni, amelyek a jelentkezés benyújtásakor még nem álltak a rendelkezésre.

Október végéig 66 ezer késedelmes jelzáloghiteles ügyféllel vették fel a kapcsolatot a bankok. Az MNB adatai szerint 2.700 esetben sikerült megegyezni a hitelek rendezéséről. Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője elmondta: a végleges számok várhatóan februárban vagy márciusban derülnek ki. Hozzátette: ha az ügyfél együttműködik, akkor a pénzintézetnek és az érintett adósnak 3 hónapja van egy írásos egyezség megkötésére.

Változtak a kötelező felelősségbiztosítás szabályai januártól. Az eddigi másfél millió helyett az idén már akár 5 millió forintot is behajthat a biztosító azon az autóson, aki alkohol vagy kábítószer hatása alatt okoz nagy anyagi kárral járó balesetet. Az extrém nagy dologi károknál csökkent a kártérítési limit, vagyis ebben a kategóriában kevesebbet fizetnek a kötelező alapján a biztosítók.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×