eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Dancsó József: nem tűnnének el pénzek, ha az államkincstár vezetné az önkormányzatok számláját

Több előnnyel is járna az önkormányzatok számára, ha a Magyar Államkincstár vezetné számláikat - mondta a szervezet elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke rámutatott, hogy már jelenleg is több önkormányzat számláját vezetik, a rendszer kiterjesztése pedig több előnnyel is járna a helyhatóságok számára.

"Nagyon fontos előny lenne az, hogy mondjuk nem tűnnek el a pénzek. Olyan értelemben, hogy mondjuk a tavalyi brókerbotrányok következtében volt, hiszen volt egy-két érintett kisebb bank is, aki önkormányzati számlát vezetett és nyilvánvaló, hogy ha az a pénzeszköz, amit az adott, csődeljárás alá került pénzintézetnél vezettek, azok eltűntek."

Dancsó József: nem tűnnének el pénzek, ha az államkincstár vezetné az önkormányzatok számláját

Dancsó József úgy látta, hogy amennyiben üzemeltetni kezdik új kincstári számlavezető rendszerüket, a bankokéhoz hasonló pénzforgalmi szolgáltatást tudnak nyújtani.

"Tehát a napon belüli átutalásokat és nem T+1 napos átutalásokat végre tudjuk hajtani, ebben az esetben a szolgáltatás színvonala legalább olyan jó lenne, mint a kereskedelmi bankok vonatkozásában."

Azt azonban az államkincstár vezetője is elismerte, hogy a megfelelő készpénzellátás érdekében volna még tennivalójuk. Így látta ezt Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is.

"Hiszen azt látni kell, hogy az önkormányzati szektor az elég készpénzigényes, főleg a közmunka és egyéb más területek tekintetében, márpedig a kincstárnak nincs annyi fiókhálózata, meg akkora, itt azért ennek mindig megvannak a költségei, hogy milyen előnyei vannak, meg hátrányai, hát azt majd meglátjuk"

Kedden nyújtotta be egyébként a Belügyminisztérium azt a módosítást amelynek nyomán ( http://www.parlament.hu/irom40/10306/10306.pdf ) egyetlen, a kormányzat által üzemeltetett informatikai rendszeren kezelnék az összes önkormányzat könyvelését. Ez az ASP nevű rendszer biztosítaná az előterjesztés szerint – az ország pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében – a helyhatóságok pénzügyeinek folyamatos állami ellenőrzését.

Az előterjesztést önmagában, kérdésünkre Schmidt Jenő sem kritizálta, ám úgy látta, hogy amennyiben ez egy későbbi, akár megyei kormánymegbízott kinevezéséhez vezethet, akinek engedélyéhez kötik az önkormányzatok kifizetéseit, azzal – mint mondta – gyámság alá helyeznék a helyhatóságokat.

A Magyar Államkincstár következő hónapokban minden, a fizetését onnan kapó állami alkalmazott számára elérhetővé teszi elektronikus bérjegyzékét - mondta a szervezet elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ez a program nem fog befejeződni, hiszen állandó jogszabály-változások időszakát éljük, de az cél, hogy kielégítsük azokat ügyféligényeket, amelyek joggal merülnek fel. Például nyomon követhető legyen a pénzmozgás vagy az illetményszámítás módja és legyen elektronikus bérjegyzék. Olyan lekérdezési lehetőségeket tudjunk biztosítani, ami nemcsak számfejtési rendszert jelent, hanem ezen egy kicsit túlmutat. Már most is sok helyen humán rendszerként kezelik, ezt tovább is tudjuk és kellene is fejleszteni, hogy például nyilvántartást lehessen vezetni arról, hogy kik vannak állományban, milyen jogviszony-módosulások történtek, azért, hogy zárt rendszereket tudjunk az intézményeknek biztosítani – emelte ki Dancsó József.

Aki ezen a rendszeren keresztül kapja az illetményét, biztos lehet benne, hogy azt minden, bonyolult, jogszabálynak megfelelően készült – közölte a Magyar Államkincstár elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×