eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vissza kellene állítani a sorkatonaságot?

A magyar kormány szerint nincs szükség a sorkatonaság visszaállítására, a kölnihez hasonló események pedig nem fenyegetnek itthon. Ezt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója mondta. Bakondi György azt követően nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy Margot Wallström svéd külügyminiszter a sorozás újbóli bevezetését javasolta a menekülthullám miatt.

"Én is elolvastam a svéd miniszter nyilatkozatát. Õ valami olyasmire gondolt, ami nőkre és férfiakra is egyaránt vonatkozna, és akik a közigazgatást és a hadsereget is tudnák segíteni. Nem világos egészen, hogy pontosan mire gondolt, mert ilyen típusú sorkatonaság nincs a világon. A magyar kormány álláspontja szerint Magyarországon nincsen szükség sorozási elven alapuló katonaság visszaállítására" - hangsúlyozta Bakondi György.

Hozzátette: viszont szükség van ütőképes hivatásos hadseregre és megfelelő létszámú tartalékos állományra, amellyel a haderő a kihívásokhoz, a nemzetközi és hazai feladatokhoz szükséges létszámot igénybe tudja venni, legyen szó bármilyen típusú fenyegetésről.

Az InfoRádió kérdésére a belbiztonsági főtanácsadó azt válaszolta, hogy olyan típusú fenyegetés, mint ami Kölnben szilveszterkor történt, pillanatnyilag nem érheti országunkat, mert nem tartózkodik hazánkban a migráció révén ideérkezett több tízezer ismeretlen. Kiemelte: Magyarország és a magyar titkosszolgálat rendelkezik mindazon technikai és személyi feltételekkel, amely az ilyen jellegű cselekményekre megfelelő választ tud adni, illetve kellő időben képes felderíteni és megszakítani.

"Szilveszter előtt is számos információ szólt terrorfenyegetésről Belgiumban, Németországban és Ausztriában is, amelyeket különböző titkosszolgálatokkal való együttműködés keretében adtak át az érintett szervezeteknek. Akkor én is azt olvastam, hogy megfelelő módon felkészültek arra, hogy ha ilyen bekövetkezik, felderítsék a személyeket és a készülő terrorcselekményt megszakítsák" - fogalmazott Bakondi György.

Mint mondta, túl azon, hogy szervezettségre utaló jelei vannak egy ekkora létszám egyidejű jelenlétének és példátlan agresszivitással követték el ezeket a cselekményeket, nagyon figyelemre méltó a rendőrség lassú, késedelmes, nem megfelelő reagálása, illetve az ügy kezelése a médiában.

"Ezek már persze túlmutatnak a biztonsági kérdéseken, ezek már politikai kérdések, amelyek foglalkoztatják Európa vezetőit és az európai lakosságot, akik a személyi biztonságra törekszenek. Ezért is nyomatékosítottuk, hogy a biztonság ott kezdődik, ha csak azok tartózkodnak a területünkön, aki megfelelő határellenőrzés mellett jöttek be és pontosan tudjuk, hogy kicsodák, honnan jöttek, milyen céllal, milyen okmányokkal. Hiszen minden ellenőrzés nélküli áthaladás az országon önmagában nemzetbiztonsági és közbiztonsági kockázatot jelent, bármelyik európai országot vizsgáljuk" - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×