eur:
389.22
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Õk hiányoznak a magyar egészségügyből - lapszemle

A Magyar Idők azt írja, hogy már nem tizenkilenc, hanem csak tizennégy olyan terület van, ahol a szükségesnél alacsonyabb az orvoslétszám. A Népszabadságban viszont arról olvashatnak, hogy húszezer ápoló hiányzik a szakmából.

A Magyar Idők az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy ezúttal már nem tizenkilenc, hanem csak tizennégy olyan terület van, ahol a szükségesnél alacsonyabb az orvoslétszám. Budapesten az országosnál jobb a helyzet, de még itt is kilenc szakmában van hiány. Ezek az érsebészet, a fül- orr-gégészet, a pszichiátria, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, az ortopédia-traumatológia, az orvosi mikrobiológia, a nefrológia, a transzfuziológia és az igazságügyi orvostan.

A Népszabadságban viszont arról olvashatnak, hogy húszezer ápoló hiányzik a szakmából. A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója szerint egymástól csábítgatják el a szakembereket. Rácz Jenő szerint hiába pályáztatnak doktorokat a különböző szakterületekre, osztályvezető főorvosnak sem nagyon jelentkeznek. Sőt, a már korábban népszerű szülészetre és nőgyógyászatra sem akarnak jelentkezni.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó NAV munkatárs szerint őrült küzdelem zajlik az adóhivatal informatikájáért. A lap úgy tudja, hogy a nemzeti adatvagyon döntő hányadát birtokló szervezet informatikai rendszerei iránt leginkább a Belügyminisztérium érdeklődik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítása során megszűnt ugyanis az informatikai elnökhelyettesi poszt.

A Magyar Idők szerint a kormány a következő tanévben is szeretné növelni az iskolarendszerű állami szakképzésben tanulók számát. Cél az is, hogy megduplázódjon a felnőttoktatásba beiratkozottak 15 ezres köre. Ennek előmozdítása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium továbbra is nagy súlyt helyez a piacorientált képzésre.

A Népszabadság a migrációs válságról kérdezte a pannonhalmi főapátot. Várszegi Asztrik határozottan hisz az egyház nemzetekfelettiségében, amellyel szemben újra megjelent egy olyan nacionalizmus, amit a keresztény értékrend nem viselhet el. Ezzel együtt, ha választani lehetne, a főapát a mai korban élne, mert mint fogalmaz: emberség, tudás, felelősség, szeretet kell ahhoz, hogy emberként tudjunk megmaradni ebben a sok sebből vérző és önmaga körül forgó világban.

A Magyar Nemzetből megtudhatják, hogy januártól már nem kell az érvényes műszaki vizsgát, valamint a környezetvédelmi besorolást igazoló matricát felragasztani a gépjárművek rendszámára, mivel ezeket az információkat új közúti kamerákkal is lehet ellenőrizni. Az autók adatait ugyanazon a kamerarendszeren keresztül tudják ellenőrizni, amely egyebek között a sebességet is méri.

A Portfolio szerint viszonylag szűk sávban oldalazott az euró-forint kereszt az előző hónapban, és bár a profik többsége szerint a következő hónapokban sem várható jelentős elmozdulás, nőtt azok aránya, akik rövid távon dráguló, 321 forint feletti eurót várnak.

A Napi.hu-nak nyilatkozó Börcsök Sándor felszámolóbiztos szerint a tulajdonosok közötti elmélyülő vita, valamint a cégvezetés oda nem figyelése, elsősorban számviteli problémák vezethettek el ahhoz, hogy felszámolási eljárás indult a Figyelőt és az IPM-et kiadó MediaCity Magyarország Kft. ellen. A felszámolás novemberi elindulása után is megjelent a MediaCity valamennyi lapja, s jelenleg biztosítva van a kiadásuk. A felszámoló szándéka az, hogy megőrizze a kiadó értékét, azaz működtessék a jól ismert "brandeket".

A Pénzcentrum összeállításából hasznos tanácsokat kaphatnak arra vonatkozóan, hogy hol tudják beváltani a sérült bankjegyeket. Ezek beváltása a postahivatalokban és a Magyar Nemzeti Bankban kötelező, de hitelintézetek és a postahivatalok ezt feltételekhez köthetik, akár pénzt is kérhetnek érte, vagy elvárhatják például, hogy legyen az adott bankban bankszámlánk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×