eur:
393.2
usd:
367.42
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Mindenkire hatással lesz az érkező durva hideg

Akár 15 fokot is csökkenhet a hőmérséklet ezen a héten. Szegő Péter belgyógyász az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a mértékű időjárás-változás mindannyiunk szervezetét megviselheti.

A hét elején az ilyenkor szokásosnál melegebb az idő, a hétvégén azonban már mínusz 10 Celsius fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála.

"Kedden még viszonylag enyhe időre van kilátás, a csúcshőmérséklet elérheti a 6-11 fokot az országban. A hét végétől aztán jelentős lehűlésre van kilátás, vasárnap fagypont alatt marad a hőmérséklet a délutáni órákban is. Reggel néhol már mínusz 10 fok alá süllyed a hőmérséklet. A jövő hét elején a hóval borított és szélvédett részeken akár mínusz 13, sőt néhol mínusz 17-20 fokot is mérhetnek" - figyelmeztetett Jenki Szilvia.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, az akár 15-20 fokos hőmérséklet-csökkenés mellett sok csapadék, péntektől akár jelentős mértékű havazás is várható.

"Hétfőn éjjel sokfelé kiadós esőre, záporra kell számítani, a hét közepén lesznek hosszabb-rövidebb napos időszakok, de előfordulhat eső, helyenként már havas eső, kisebb havazás, hózápor is, néhol ónos eső sem kizárt. Pénteken mindenhol beborul az ég és sokfelé számítani kell havazásra. A hétvégén már valószínűleg nem lesz jelentős mennyiségű, de több helyen kialakulhat hózápor, a sok helyen viharossá fokozódó északi szél pedig hófúvást is okozhat majd" - mondta Jenki Szilvia.

A jelentős lehűlés nem csak a betegeket viseli meg - hívta fel a figyelmet Szegheő Péter belgyógyász.

"Az, hogy a szervezetünk hogyan reagál a változásra, a keringési és az érrendszer átrendeződésén érhető tetten, ez kifejezettebbé teheti a szívbetegek panaszait, a szívinfarktus, gutaütés valószínűsége növekedni szokott ilyenkor. A mozgásszervi betegek is nagyon megérzik az időjárás változását, akár a duplájára is nőhet a reggelenként tapasztalt ízületi merevség. Ez az időjárás-változás van akkora és olyan ütemű, hogy bármelyikünk szervezetét tudja befolyásolni, az, hogy kinek milyen panaszai lesznek, attól függ, hogy milyen a szervezetének az alap állapota, az állóképessége, milyen idült betegségei vannak. Mindannyian tapasztalhatunk koncentrációs vagy akár alvászavarokat. A súlyos betegekre, az idős emberekre különösen oda kell figyelni a változékony időben" - hangsúlyozta Szegheő Péter belgyógyász.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×