eur:
392.83
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Forgalmi dugók akadályozták a hókotrók munkáját

Időben kezdte meg az utak síkosságmentesítését a Fővárosi Közterület-fenntartó - mondta az intézmény szóvivője. Dorogi Gabriella hozzátette: a hókotrók munkáját a folyamatos forgalmi dugók és a hideg akadályozta.

Természetesen időben útnak indítottuk az autókat, hiszen tudtunk arról, hogy esni fog a hó. Körülbelül arra is lehetett számítani, hogy mennyi hó esik, de nem tudunk mit kezdeni néhány helyzettel. Ilyen például az, hogy ha a hegyi utakon a hóesés miatt megijednek az autósok, és sokkal lassabban közlekednek, dugók alakulnak ki. Sajnos a mi járműveink sem tudnak a dugóban közlekedni - mondta a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője.

Hozzátette: elsősorban nem is a hóval kellett felvennünk a harcot, mert nem esett olyan sok hó, hanem a hideggel. Az a hintő anyag, amit mi alkalmazunk - aminek ugyan van sótartalma, de az uniós előírásoknak megfelelő, a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartja - minél hidegebb van, annál lassabban olvad, és annál lassabban fejti ki a hatását - magyarázta.

Szórtuk is az utat, csak sokkal lassabban olvadt el az úttestről a hó - tette hozzá Dorogi Gabriella.

Közölte: előre is síkosságmentesítjük az utakat, akkor például, ha ónos esőt ígérnek. Tehát ha tudjuk, hogy ónos eső fog esni, akkor egy úgynevezett nedves szórást alkalmazunk, aminek az a lényege, hogy kalcium-kloriddal, vagyis egy folyékony anyaggal kevert só kerül az útburkolatra. Erre azért van szükség, mert a kalcium-klorid segíti a só megtapadását - magyarázta.

Most, amikor hó esett, folyamatosan elkezdtünk sózni. De azt szem előtt kell tartanunk, hogy a hintő anyag lassabban fejti ki a hatását - hangsúlyozta.

A hó eltakarítására hómunkásokat kerestünk éjszakai műszakra.150-en jelentkeztek, ami elmarad a várttól és az elmúlt évektől is. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy az emberek nem élnek ezzel a lehetőséggel, nettó 4200 forintot fizettünk az éjszakai nyolc órás munkaidőre - fogalmazott a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×