eur:
393.74
usd:
368.94
bux:
65867.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Januártól 1,6 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege - a nap hírei

300 millió eurós hitelkeretről írt alá megállapodásokat az Európai Beruházási Bankkal a fővárosi önkormányzat. Januártól 1,6 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege. Új kampuszt kap és bővül a Testnevelési Egyetem jövőre.

Összesen 300 millió eurós hitelkeretről írt alá két megállapodást az Európai Beruházási Bankkal a fővárosi önkormányzat. A két hitel hosszú lejáratú, 30, illetve 25 éves futamidejű. Az egyik megállapodás 200 millió eurót biztosít közlekedési beruházásokra, a másik alapján pedig 100 millió euró hitelforrás áll rendelkezésre egyéb ágazati, városfejlesztési projektekre. Bagdy Gábor, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes az aláírás után elmondta: a következő fejlesztési ciklusban az uniós és a kormányzati támogatások mellett kiemelkedő szerepe van a megállapodásnak, amely lehetőséget ad arra, hogy Budapest fejlődésének lendülete megmaradjon.

Januártól 1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak. A kormányrendelet szerint az emelés több mint húsz féle járandóságot érint: a többi között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a szolgálati járandóságot, a rokkantsági ellátást. Januárban már az emelt összegű ellátást kapják a jogosultak. Az intézkedés 2,6 millió embert érint.

Megjelentek az Otthonteremtési Program részletei a Magyar Közlönyben. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: a külföldi munkavállalásból hazatérők, valamint olyan házastársak is igénybe vehetik a kedvezményt, ahol az egyik fél idősebb 40 évnél. A program legfontosabb elemei a lakásépítési áfa csökkentése, a vissza nem térítendő kedvezmény és a 3 gyermeket vállalóknak szóló 10 millió forintos állami támogatású hitel.

Módosítaná a Gripenekről szóló bérleti szerződést Svédországgal a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat indoklása szerint erre a májusban megrongálódott Gripen vadászgép pótlása miatt lenne szükség. A Magyar Honvédség egyik kétüléses Gripen gépe május 19-én a cseh légtérben a cáslavi repülőtéren rongálódott meg súlyosan egy balesetben. Június 10-én Kecskeméten ugyancsak egy Gripent, majd június végén Szolnokon egy JAK-52-es típusú repülőgépet ért baleset.

Az idén elfogadott életpályamodellnek köszönhetően 5 százalékos béremelést kapnak a rendvédelmi dolgozók január 1-jétől - közölte a személyügyekért felelős helyettes államtitkára. Zsinka András emlékeztetett arra, hogy ebben az évben júliustól 30 százalékkal emelkedett a rendvédelmi dolgozók illetménye. Az életpályamodell bevezetésével 2019-ig 50 százalék lesz a béremelés mértéke, vagyis évente 5-5 százalékkal bővül a rendvédelmi dolgozók keresete.

Január elsejével megjelennek az első elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolványok. A dokumentumokat a személyazonosításon túl elektronikus aláírásra is lehet használni. Az igazolvány a TAJ-kártya és az adóazonosító funkcióit is ellátja majd a beépített, magas biztonságú chip segítségével. Az új igazolvánnyal egyszerre csak egy funkciót lehet majd használni.

Maradtak hiányosságok az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlóknál - közölte az Állami Számvevőszék. A szervezet most a 2014-es tevékenységet vizsgálta, javaslatokat is megfogalmazott. A megállapítások között szerepel, hogy nem felelt meg teljes körűen a jogszabályoknak az állami tulajdonú ingatlanok vagyonkezelésbe adása a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél.

Majdnem 11 milliárd forintot helyezett ki 4 év alatt a Széchenyi Tőkealap. Az alap 85 százaléka európai uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami hozzájárulás. Eddig majdnem 80 kis- és közepes vállalkozásba fektetett be. A cégportfólió szerteágazó, az alapkezelőnek több befektetése is van az egészségügyi, a kreatív és design, az IT vagy a fémipari szektorban.

Újabb gyár létesítésének közigazgatási hatósági ügyeit tette kiemeltté a kormány. A már hatályba lépett rendelet csak a helyrajzi számokat közli, de minden bizonnyal ez az Apollo Tyres új, gyöngyöshalászi gyárának területe. A szabályozás szerint a beruházással összefüggőnek kell tekinteni mindazokat a közigazgatási hatósági eljárásokat, amelyek a megvalósításhoz, használatbavételéhez, továbbá az üzemeltetés beindításához kell.

Az idén 500 millió forint, majd a következő 3 évben összesen 36 milliárd 364 millió forint támogatást irányzott elő a Testnevelési Egyetem számára a kormány. Az egyetem új kampusza a jelenlegi infrastruktúrájának korszerűsítésével és kibővítésével, továbbá az Országos Sportegészségügyi Intézet által használt Alkotás utcai területek bevonásával valósul meg. Ezek mellett új vízisport-telep és rekreációs központ épül Velence területén.

Első fokon 6 és fél év börtönre és 230 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte sikkasztás és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék Kulcsár Attilát. A megismételt eljárásban, nem jogerősen, így mintegy másfél évvel csökkentette a testület a 2008 nyarán kiszabott 8 év börtönt a volt bróker ügyében. Továbbra is másodfokon folytatódik a sikkasztási botrány mind a 18 vádlottjának ügye, miután a védők és a vád képviselői is fellebbeztek.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×