eur:
389.42
usd:
361.89
bux:
68653.63
2024. május 7. kedd Gizella

Sikerült érvényesíteni a magyar szempontokat a brüsszeli csúcstalálkozón - a nap hírei

Sikerült érvényesíteni a magyar szempontokat a menekülthelyzetről tartott brüsszeli csúcstalálkozón - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalások után. Akár 24 előterjesztést is elfogadhat az Országgyűlés. Elkezdődött az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtése.

Sikerült érvényesíteni a magyar szempontokat a menekülthelyzetről tartott brüsszeli csúcstalálkozón - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalások után. A kormányfő hozzátette: az Európai Unió és Törökország között elfogadott zárónyilatkozatnak nem része az, hogy a migránsokat az uniós tagállamok között kötelezően szét lehetne osztani. Orbán Viktor hozzátette: az unió által Törökországnak felajánlott, a menekültek ellátását segítő 3 milliárd euró 2 éves periódusra szól.

Ankara az európai uniós csatlakozási folyamat felgyorsulását várja - mondta Ahmet Davutoglu török kormányfő a brüsszeli megbeszéléseken. Az unió vezetői ugyanakkor világossá tették, hogy az erős határvédelem mellett a médiaszabadság és az emberi jogok kibővítését várják Törökországtól.

Akár 24 előterjesztést is elfogadhat az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők kedden átírhatják az állami földvagyont érintő - alaptörvény ellenesnek minősített - törvénymódosítást, továbbá dönthetnek több hatósági illeték eltörléséről is. Kedden kezdődhet vita a bankadó csökkentéséről. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter javaslata kedvezményeket tartalmaz azoknak a bankoknak, amelyek növelik vállalati és lakossági hitelállományukat.

Elkezdődött az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtése. Idén is sokféleképpen lehet csatlakozni a december 31-ig tartó felhíváshoz. Az adományvonal mellett interneten is lehet jótékonykodni. A segélyszervezet Adománypontot állított fel az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen.

Egyperces csenddel emlékeztek a november 13-i merényletek 130 áldozatára a párizsi klímacsúcs delegációinak tagjai, akik délután megkezdték az egyeztetéseket a klíma-megállapodásról egy nappal a hivatalos megnyitó előtt. A találkozó célja, hogy most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá a tagállamok annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest.

Több tízezren tüntettek a világ számos országában a párizsi klímavédelmi értekezlet alkalmából megrendezett demonstrációkon, az emberi tevékenység okozta éghajlati változások elleni fokozottabb fellépésre szólítva fel a kormányokat. Párizsban, a hétfőn kezdődő klímacsúcs helyszínén biztonsági okokból korlátozzák a tömegmegmozdulásokat, ennek ellenére több százan vettek részt egy élőláncban, amely civil szervezetek felhívására jött létre.

Összecsaptak rendőrök és a klímacsúcs ellen tüntető aktivisták Párizsban, a francia rendőrség mintegy száz embert előállított. Az összecsapásokban senki nem sérült meg. A gyülekezési tilalom ellenére több száz tüntető gyűlt össze délután Párizsban. Közülük váltak ki a feketébe öltözött, arcukat eltakaró fiatalok, akik a rendőrökre támadtak.

A brit védelmi miniszter szerint rendkívül magas a terrorfenyegetettség Nagy-Britanniában. Michael Fallon kijelentette: igen nagy a valószínűsége a párizsi merényletsorozathoz hasonló terrorcselekménynek Londonban, ezért erre a fenyegetettségre a kormánynak válaszolnia kell.

A fegyverek letételére, békére és szeretetre szólított fel Ferenc pápa afrikai útjának utolsó és egyben legveszélyesebb állomásán. Az afrikai politikusok által gyakran eszközként használt etnikai megosztottságokra utalva a katolikus egyházfő közölte, hogy meg kell tudni szabadulni a család és a vér megosztottságot kiváltó koncepcióitól. A Közép-afrikai Köztársaságban csaknem három éve vallási alapú fegyveres konfliktus dúl, amelynek során több ezer embert gyilkoltak meg.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×