eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megkezdődött a visegrádi harccsoport hadgyakorlata Lengyelországban

Megkezdődött a visegrádi országok (V4) közös harccsoportjának befejező felkészülési hadgyakorlata szombaton az észak-lengyelországi Drawsko Pomorskie-i kiképzőtéren, az egy hétig tartó Common Challenge-2015 elnevezésű gyakorlat végén akcióra késznek minősítik a több mint 3 ezer fős közös harci egységet.

A hadgyakorlaton Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonái mellett részt vesznek a NATO többi tagállamából, valamint Ukrajnából érkező katonák is, összesen mintegy 2 ezres létszámban.

A lengyel honvédelmi minisztérium honlapján közölték, hogy a hadgyakorlat pénteken megtartott ünnepi megnyitóján a Common Challenge-2015 végrehajtását biztosító 12. szeczecini gépesített hadosztály parancsnoka, Rajmund Andrzejczak tábornok elmondta: a képzésen mindenekelőtt a békemisszió, a humanitárius és a stabilizációs jellegű műveleteket gyakorolják.

A gyakorlat végén a Visegrádi Harccsoport elnevezésű egység tanúsítványt kap arról, hogy akcióra kész.

A Rzeczpospolita lengyel napilap értesülései szerint szerdán kezdi meg tevékenységét a Visegrádi Harccsoport krakkói parancsnoksága, a visegrádi országokból érkezett tisztek részvételével.

Az Európai Unió harccsoportjainak egyikeként működő egység létrehozásáról 2011-ben döntöttek. A mintegy 3 ezer katonából álló csoport egy nagyon gyorsan bevethető, komplex, rendkívül intenzív műveletekre is képes harci egység lesz, hathónapos rotációban lát majd el készültségi feladatokat az Európai Unió számára. Lengyel sajtóértesülések szerint Lengyelország 1200, Magyarország pedig 640 katonát küld a jövő év első felében készültségben álló egységbe.

A 2004 óta létesülő uniós harccsoportokat - köztük a franciát, a britet, az olaszt - felváltva állítják készenléti állapotba, amely alatt az egységek 10 nap alatt képesek az esetleg válságosnak minősített, Brüsszel 6 ezer kilométeresre szabott körzetében való bevetésre. A feltételezett műveletek humanitárius jellegűek. A csoportokat eddig nem vetették be.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×