eur:
393.97
usd:
369.38
bux:
65756.88
2024. április 23. kedd Béla

Felújítják a Kacsóh Pongrác útnál a villamos-felüljárót

Az InfoRádió úgy értesült, hogy novemberben a hétvégi vágányzárak idején ideiglenes korrekciós munkálatokat végeznek a Kacsóh Pongrác útnál a villamos-felüljáró a dilatációs elemein. A BKV megerősítette, hogy a felüljárón jelenleg csak 10 km/óra sebességgel közlekedhetnek a villamosok, ezért tavasszal elvégzik a dilatációs elemek cseréjét.

Az InfoRádió hallgatói jelezték, hogy a közelmúltban felújított 1-es villamos vonalán a felüljárón a szerelvények csak jelentősen lelassítva tudnak közlekedni.

Megkerestük a Budapesti Közlekedési Központot, hogy mi okozza azt, hogy a villamosok az érintett szakaszon lassabban haladnak, és ez hátráltatja-e az 1-es vonalon hamarosan forgalomba álló Caf-villamosok elindítását.

Kérdéseinkre először a BKV sajtóosztálya válaszolt. Azt közölték, hogy a Kacsóh Pongrác útnál található felüljáró nem volt része a 2013-ban elkezdett felújítási projektnek. Az 1-es villamos vonal rekonstrukciójának tervezésekor - 2008-2009-ben - a felüljáró műszaki állapota még megfelelő volt, így indokolatlan lett volna a projekt részévé tenni a hídi pálya felújítását.

A BKV kiemelte, hogy beruházás jóváhagyásának, a pénzügyi források biztosításának elhúzódó folyamata alatt a dilatációs készülékek állapota jelentősen leromlott, a szigorú európai uniós közbeszerzési és finanszírozási szabályok miatt azonban utólag már nem lehetett beilleszteni a projektbe.

A sebességkorlátozások bevezetését a dilatációs elemek állapota tette szükségessé az elmúlt időszakban, jelenleg 10 km/óra sebességgel közlekednek a villamosok a felüljárón, ez az a sebesség, amely a baleseti kockázatokat minimalizálja. A dilatációs elemek cseréjét - annak tervezési, jóváhagyási, gyártási és kivitelezési időszükséglete miatt - 2016 tavaszán tudjuk elvégezni - közölte a társaság.

A BKK közölte azt is, hogy addig természetesen nem tűr halasztást az ilyen alacsony sebességgel történő közlekedés, ezért november folyamán, hétvégi vágányzárakban ideiglenes megoldással javítanak a dilatációs elemek állapotán. A beavatkozás után várhatóan nagyobb sebességgel járhatnak a szerelvények, de az 50 km/órás szint elérése csak a tavaszi cserét követően válik lehetségessé.

A BKK eközben megkeresésünkre azt közölte, hogy Kacsóh Pongrác úti felüljáró jelenlegi állapota nincs hatással arra, hogy az újonnan beszerzett CAF villamosok az 1-es villamos vonalán forgalomba álljanak. A 3-as villamos vonalán már lehet utazni az új szerelvényekkel, az 1-es vonalon még tart a tesztüzem.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×