eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elfogadta Budapest költségvetését a Fővárosi Közgyűlés - a nap hírei

Országszerte rendezvényeket tartottak a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján. Munkabizottságot hozott létre a kormány a Buda-Cash Brókerháznál történtek felmérésére.

Országszerte rendezvényeket tartottak ma a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján. A budapesti Clark Ádám téren Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta: nemet kell mondani a totalitárius eszmékre és gyakorlatokra, és igent az alaptörvényben foglalt értékek érvényesülésére. A Parlamentben rendezett konferencián Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt: a polgári Magyarország nem képzelhető el emlékezés nélkül. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt mondta: a kollektív felelősségre vonás, az etnikai tisztogatás és a tömeges kényszermunka a szovjet rendszer lényegéhez tartozott. A kormány 2000-ben nyilvánította minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.

Elfogadta Budapest költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. A büdzsét végrehajthatónak nevezte Tarlós István főpolgármester, az ellenzéki pártok szerint ugyanakkor nem lesz elegendő pénz a feladatokra. A határozat a bevételt 244 milliárd 852 millió forintban, míg kiadásait 323 milliárd 943 millió forintban állapította meg. A közösségi közlekedés 15 milliárd forintos forráshiányára vonatkozó kérdésre Tarlós István arról beszélt, hogy biztató egyeztetéseket folytatnak a kormánnyal. Emellett a közgyűlés meghosszabbította öt budapesti színház jelenlegi vezetőjének megbízatását. A határozat értelmében a Vígszínházat Eszenyi Enikő, a Budapest Bábszínházat Meczner János, a Kolibri Színházat Novák János, az Örkény Színházat Mácsai Pál, a Szabad Tér Színházat pedig Bán Teodóra vezetheti további öt évig. A képviselők emellett kiterjesztették a fizető parkolási övezetet az I. kerületnek a főváros tulajdonában lévő területeire is. Döntött a közgyűlés a fővárosban élő hajléktalanok rendkívüli települési támogatásáról szóló rendeletről is.

A költségvetésben meghatározott összegen felül további egymilliárd forintot biztosít a kormány árvízi és belvízi védekezésre - jelentette be a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Giró-Szász András közölte: a kabinet tárgyalt a Déli pályaudvar jövőjéről is, amivel kapcsolatban felkérte a nemzeti fejlesztés minisztert, hogy vizsgáljon meg minden lehetőséget és folytasson minél szélesebb körű konzultációt ebben a kérdésben a társadalmi, a civil, az önkormányzati és a gazdasági szférában egyaránt.

Munkabizottságot hozott létre a kormány a Buda-Cash Brókerháznál történtek felmérésére - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a HírTV-nek elmondta: a felügyeleti vizsgálatot a jegybank végzi, a belügy- illetve a nemzetgazdasági tárca szakemberei pedig már vizsgálják, hogy hány magánszemély, önkormányzat és vállalat érintett az ügyben, illetve milyen mértékű kártérítési kötelezettsége lesz az Országos Betétbiztosítási Alapnak vagy a Befektető-védelmi Alapnak. Előzőleg több önkormányzat is arra hívta fel a figyelmet, hogy nehéz helyzetbe kerültek, miután zárolták számláikat a Buda-Cash ügyben érintett DRB Bankcsoport pénzintézeteinél.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának összehívását kezdeményezi a reklámadó módosítása ügyében a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János levélben arra kérte Rogán Antal bizottsági elnököt, hogy a testület a jövő héten vitassa meg a reklámadó koncepciójának módosítását, ami alapján dönthet a parlament. A közlemény szerint a jogszabály hatályba lépése óta - a kormány és az RTL Klub tulajdonosa közötti vita eredményeként - Magyarország ellen két uniós eljárás indult. A brüsszeli testület február elején a szabályozás megváltoztatására szólította fel Budapestet, és legvégső esetben kötelezettségszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba.

Nem tárt fel túlzott makrogazdasági egyensúlyhiányt Magyarországon a korábban észlelt kockázatok miatt indított brüsszeli vizsgálat. Ezt az Európai Bizottság gazdasági és monetáris kérdésekért felelős biztosa jelentette be. Pierre Moscovici hangsúlyozta: a külső egyensúly némileg javult, de a magas államadósság, a pénzügyi szektorra nehezedő szabályozói terhek, és a nem teljesítő hitelek magas aránya aggodalomra ad okot. Az úgynevezett mélyreható vizsgálat ezúttal öt országnál talált túlzott makrogazdasági egyensúlyhiányt, Franciaország, Olaszország, Horvátország, Bulgária és Portugália esetében.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint be kell vinni a politikába a civil társadalom és a helyi közösségek érdekeit. Tóbiás József az InfoRádió Aréna című műsorában ezzel indokolta, hogy a veszprémi időközi választáson a szocialisták egy független jelöltet támogattak. Az ellenzéki politikus a kétharmados kormánytöbbség lebontásának újabb állomásának tartja az áprilisi tapolcai időközi voksolást.

Az elmúlt héten tetőzött az influenzajárvány az országban. Az Országos Epidemiológiai Központ közlése szerint február 16-a és 22-e között 81 ezer 900 ember fordult ilyen tünetekkel orvoshoz, 10 százalékkal kevesebben, mint az azt megelőző héten. A jelentés szerint négy megyében emelkedett, a fővárosban és nyolc megyében csökkent a rendelőket felkeresők száma az előző héthez viszonyítva.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×