eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ódor: az embereknek fontos kérdésekkel kell foglalkozni az EU-ban

Az európai parlamenti (EP-) választásig hátralévő egy évben az embereknek fontos kérdésekkel kell foglalkozni az EU-ban, az intézményi reformok most nem időszerűek - mondta Ódor Bálint, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Tizenhét uniós tagállam külügyminisztere pénteken és szombaton informális ülésen tanácskozott a spanyolországi Palma de Mallorcán, az eseményen a magyar küldöttséget Martonyi János vezette.

A tanácskozás után Ódor Bálint az MTI-nek kifejtette: már két éve megindult a gondolkodás arról, hogy miként lehetne hosszú távon javítani az EU hatékonyságát. Ezzel kapcsolatban most három kérdést tekintettek át a miniszterek. Foglalkoztak azzal, hogyan lehet mélyíteni a gazdasági és monetáris uniót úgy, hogy megőrizzék az unió egységét - magyarázta.

Mint mondta, további téma volt az EU szerepvállalásának erősítése nemzetközi kérdésekben, valamint az uniós döntéshozatal hatékonyságának növelése intézményi reformok révén.

A helyettes államtitkár kiemelte: a résztvevők arra jutottak, hogy az EP-választásig hátralévő egy évben leginkább azokra az ügyekre kell összpontosítani, amelyek az emberek problémáit orvosolhatják már rövid távon, így például a munkahelyteremtésre és a gazdasági növekedés serkentésére. Az intézményi kérdések jelenleg nem időszerűek - tette hozzá.

Ódor Bálint közölte, hogy a magyar álláspont változatlan: fontos, hogy az euróövezet megerősödve kerüljön ki a válságból, ezért ha bármilyen újabb intézkedésre van szükség, akkor azt az ország támogatja. Lényeges azonban - folytatta -, hogy a belső piac integritása ne sérüljön, és ne épüljenek olyan falak az euróövezet és az azon kívüli tagállamok közé, amelyeket "nem lehet átlépni".

A helyettes államtitkár arra is kitért, hogy tiszteletben kell tartani a hatáskörök megosztásának elvét, hiszen a szerződések világosan meghatározzák, hogy "az uniónak hol van lehetősége fellépni és hol nincs".

Magyarország azt is fontosnak tartja, hogy azokat a reformokat, amelyekre szükség van az euróövezetben, szerződéses keretek között lépjék meg - fogalmazott a helyettes államtitkár.

A Külügyminisztérium pénteken közölte, hogy Martonyi János részt vesz az uniós tagállamok kétnapos informális külügyminiszteri ülésén Palma de Mallorcán, ahol a tárcavezetőket köszöntötte Mariano Rajoy spanyol kormányfő, és a minisztereket fogadta Fülöp, Asztúria hercege is.

A magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben a Külügyek Tanácsának ülésén vesz részt, itt az egyiptomi és a szíriai helyzet, valamint a közel-keleti békefolyamat kérdései lesznek napirenden, továbbá a miniszterek eszmét cserélnek a Libanonnal, az EU emberi jogi cselekvési tervével, valamint az Afrikával kapcsolatos ügyekről is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×