eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Csizmadia: Õrült lenne az az ellenzék, amelyik nem akarna koncentrálódni

A kétharmados Fidesz-többség mellett őrült lenne az az ellenzék, amelyik nem akarna koncentrálódni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója. Csizmadia Ervin kiemelte: a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy a kormánypárt ennyivel a választások után is vezessen a közvélemény-kutatásokban.

Bár megcsappant a Fidesz tábora, arra nem volt példa 1990 óta, hogy a kormánypárt ennyivel a választások után is az élen álljon a közvélemény-kutatásokban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Csizmadia Ervin szerint a választásokig hátralévő időszak arról fog szólni, hogy a Fidesz a társadalmi többséget meg tudja-e tartani a továbbiakban is, vagy az ellenzék sorakoztatja-e fel maga mellett. Ide tartoznak a bizonytalanok, azok, akik korábban a Fideszre szavaztak, de most kivárnak és azok is, akik korábban nem mentek el voksolni.

A formálódó ellenzéki koalíció akkor lehet sikeres, ha a társadalmi többséget maga mellé állítja. Ez nem azon múlik, hogy kerekasztalokat szerveznek, hanem azon, hogy a társadalom számára követhető, áttekinthető, érzelmileg is megélhető programokat nyújtanak-e - fejtette ki az elemző, aki szerint ez a legsérülékenyebb pontja az ellenzéknek, mert még nem látni olyan programpontokat, amelyek a többség megszerzéséhez szükségesek.

Csizmadia Ervin közölte: annyiban nem fordulópont az Együtt 2014 létrejötte, hogy nem egyedi, nem először tapasztalni ilyet a magyar politikában, csak korábban fordított szerepek voltak. 1994 után a jobboldal kezdett el koncentrálódni, és egy nagy jobboldali versenyképes pártot kívántak létrehozni - fejtette ki.

A kétharmados Fidesz-többség mellett őrült lenne az az ellenzék, amelyik nem akarna koncentrálódni - vélekedett. Az elemző kiemelte: olyan modell még nem volt a rendszerváltás óta, hogy az ellenzéki térfélen 6-7 is párt is lehet, amelyik benne van a szövetségben.

Kérdés, hogy egy ennyire tagolt tábor hogyan lesz összehangolható. A programok mellett a pártérdekek és egyéb szempontok összehangolása is feladat - fejtette ki Csizmadia Ervin, aki szerint ezzel még nem néztek szembe a pártok. Hozzátette: a széles koalíció fenntartása pokolian nehéz feladat lenne.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×