eur:
387.68
usd:
357.69
bux:
68097.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Ódor: Lesznek kérdések, amelyek a kötelezettségszegési eljárás újabb szakaszába lépnek

Lesznek olyan kérdések, ahol a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárások a második szakaszba lépnek - nyilatkozta az InfoRádiónak az uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár. Ódor Bálint elárulta, hogy szeretnék, ha márciusban a pénzügyminiszteri tanács a kohéziós támogatások felfüggesztése mellett a Bizottság új ajánlásairól is szavazna.

Március 13-án szavaz a pénzügyminiszterek tanácsa, vagyis az Ecofin a Bizottság által javasolt kohéziós támogatások felfüggesztéséről - erősítette meg az InfoRádiónak Ódor Bálint, aki azonban hozzátette, hogy ideális lenne, ha ezzel egy időben döntés születne arról is, hogy a Bizottság megfogalmaz-e újabb ajánlásokat.

Az uniós ügyekért felelős államtitkár szerint ha nem döntenek egyszerre a két kérdésről, akkor nem lehet pontosan tudni, milyen feltételeket kell teljesíteni annak érdekében, hogy a kohéziós alapok felfüggesztéséről szóló döntést vissza lehessen vonni.

A Bizottságnak mindenképpen döntenie kell az ajánlásokról, de van abban mozgástere, hogy mikor teszi ezt meg. Fontos lenne, ha ezt az uniós testület minél előbb megtenné - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy január 17-én a Bizottság levélben leírta, milyen problémákat lát és mik a kérései. Ezekre Magyarország már válaszolt, most az EB vizsgálja a válaszokat. Ez alapján dönti el, hogy továbblépteti-e a második szakaszba az eljárást.

Ez az úgynevezett indokolt vélemény szakasza, ahol már sokkal részletesebb indoklással ellátott megkereséssel él a Bizottság a kormány felé, és leírja, hogy egyes kérdésekben miért nem ért egyet a kormány válaszaival - magyarázta Ódor Bálint.

A helyettes államtitkár szerint lesz olyan kérdés, amely eljut ebbe a szakaszba, de bízik abban, hogy a lehető legtöbb kérdést megnyugtatóan le lehet zárni anélkül, hogy a következő szakaszba kelljen lépni.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfőn a Magyar Rádióban arról beszélt, szerinte könnyen elképzelhető, hogy egy-két ügyben "újabb fázisba" lépteti a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokat az Európai Bizottság.

Közben a elfogadta az Európai Bizottság a Magyarország ellen túlzott deficit miatt folyó eljárás következő lépésének ajánlástervezetét, amelyet az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei elé terjeszt elfogadásra. A végrehajtó testület kedden közleményben bejelentette, a téma várhatóan a miniszteri tanács március 13-án tartandó találkozóján kerül napirendre.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

Beindulhat a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása Magyarországon, de ha a teljes portfóliót nézzük, nem lesz szó jelentős volumenről. A bankok között nagy a verseny, így hiába a felkúszó hosszú oldali hozamok, várhatóan maradhatnak a jelenlegi lakáshitelkamatok, a CIB Banknál pedig több folyamat is segít majd abban, hogy kompenzálják a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatását – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×