eur:
385.73
usd:
356.61
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác

Cséfalvay: Az első negyedévben lezárulhat a tárgyalás az IMF-EU biztonsági hálóról

A kormány reményei szerint az idei első negyedévben lezárulhatnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) a Magyarországnak nyújtott biztonsági hálóról - mondta csütörtökön Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára egy német rádióinterjúban.

A berlin-brandenburgi közszolgálati műsorszóró társaság (rbb) Inforadio nevű csatornáján sugárzott interjúban az államtitkár hangsúlyozta: "Magyarország továbbra is képes finanszírozni az államadósságát a piacról". Hozzátette: a finanszírozás "természetesen a kamatok mértékétől függ".

Arra a műsorvezetői közbevetésre reagálva, hogy jelenleg 10 százalék körüli kamattal kelnek el a magyar állampapírok, Cséfalvay kérdéssel válaszolt: mekkora lenne az olasz állampapírok hozama, ha az Európai Központi Bank (EKB) nem vásárolná meg az olasz papírokat? Kifejtette: Magyarország nem tagja az euróövezetnek, ezért nem számíthat az EKB állampapír-vásárlásaira, kaphatna viszont egy biztonsági hálót az IMF és az EU segítségével, és így csökkenhetnének a kamatok.

Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett abban, hogy az idén is a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt tartsa az államháztartás hiányát. Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy tavaly csupán egyszeri intézkedések árán sikerült teljesíteni a deficitcélt, a szerkezeti hiány pedig jóval a 3 százalékos tűréshatár felett van, az államtitkár megjegyezte, hogy az egyszeri bevételekkel szemben egyszeri kiadások is álltak bőven, áfa-visszatérítésre például a GDP 0,9 százalékának megfelelő összeget kellett fordítani, és az egyszeri tételektől megtisztított mérleg 2,8 százalékos hiányt jelez.

Címlapról ajánljuk
Csicsmann László: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában
Aréna

Csicsmann László: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Izrael Rafah lerohanásával átlépné a vörös vonalat Washington szemében – mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Közel-Kelet szakértő beszélt a béketervek esélyeiről, a környező országok álláspontjáról, az amerikai szerepvállalásról és arról is, milyen kiutat látnak a palesztinok a gázai válságból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Fontos adatokra várnak a befektetők, óvatos mozgások a tőzsdéken

Fontos adatokra várnak a befektetők, óvatos mozgások a tőzsdéken

A hét első részében egyelőre nem láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, tegnap is leginkább csak oldalaztak a vezető indexek és ma az ázsiai kereskedésben sem volt ez másképp. Holnap érkezik a befektetők által kiemelten figyelt amerikai inflációs adat, elsősorban erre vár a piac. Ami az európai piacokat illeti, a nemzetközi trenddel összhangban itt is vegyes mozgásokat, iránykeresést látunk, és az amerikai tőzsdéken sincsenek nagy mozgások az indexek szintjén. Közben itthon érkeznek az újabb gyorsjelentések, négy mínuszos negyedév után újra nyereséges lett a Masterplast, a Richter pedig minden eredményszinten az elemzői várakozásokat meghaladó számokat hozott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×