eur:
388.97
usd:
362.03
bux:
67965.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csiba Gábor: A hamburgeradóból is lehetne növelni az orvosok fizetését

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke nem ért egyet a Magyar Rezidens Szövetség módszerével, mert az veszélyeztetheti a betegellátást. Csiba Gábor a többi között a hamburgeradóból származó forrásból emelné az egészségügyi dolgozók bérét. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint nem elég csak az orvosok bérét emelni, az összes egészségügyi dolgozóét kellene.

A célokban egyetértünk, a módszerben kételkedünk - mondta az InfoRádiónak a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke arról, hogy kedden a Magyar Rezidens Szövetség bejelentette: január 1-én több ezer orvos mondja fel munkaszerződését, ha nem teljesülnek bérköveteléseik.

Csiba Gábor szerint érthető a fiatalos hév és lendület, de nem tudnak támogatni olyan módszert, amely tömeges felmondással kényszerítené ki a béremelést, és lehetetlenné tenné a betegellátást.

Az elnök kiemelte: az intézmények finanszírozásából hiányzik egyhavi, 40 milliárd forintos összeg, amit vissza kellene pótolni. A tulajdonosoknak eleget kellene tenniük a kötelezettségeiknek, vagyis a beruházást és a felújítást finanszírozniuk kellene, hogy ne az OEP-pénzt fordítsák műszervásárlásra és épületfelújításra. Az államnak pedig azon túl, hogy életpályamodellt kell kidolgoznia az orvosok számára, például a hamburgeradóból származó bevételeket kellene az intézmények működtetésére és a bérek emelésére fordítaniuk.

Ha csak azt az egy javaslatot fogadnák meg, hogy az önkormányzati feladatokat ne OEP-pénzből finanszírozzák, egyhavi fizetésnek megfelelő összeggel lenne növelhető a dolgozók jövedelme - véli Csiba Gábor, akinek becslése szerint 30 milliárd forint folyhatna be a hamburgeradóból.

Nem elég csak az orvosokét emelni

Ha csak a rezidensek bérét emelnék, az olyan feszültséget keltene az intézményekben, ami még a jelenleginél is rosszabb helyzetet idézne elő - ezt már Rácz Jenő mondta az InfoRádiónak. A Magyar Kórházszövetség elnöke azonban hozzátette: a jelenlegi körülmények között irreálisnak tűnik a Rezidens Szövetség követelése, vagyis az, hogy az átlagbér háromszorosára nőjön a fizetésük.

Lépcsőzetes megoldás, és egy 5-10 éves időintervallum kitűzése lenne a célszerű - hangsúlyozta az elnök, aki szerint figyelembe kell venni, hogy azokra, akik nem lépnek ki, mekkora teher fog hárulni. Vagy ők is veszik a sátorfájukat, vagy nem vállalják a plusz munkát.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×