eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Le Monde: Orbán fel akar lépni a szélsőjobboldallal szemben

Orbán fel akar lépni a magyar szélsőjobboldallal szemben címmel közölt beszámolót a Gyöngyöspatán kialakult helyzetről és annak politikai következményeiről hétvégi számában a Le Monde című napilap.

A mértékadó francia liberális újság bécsi keltezésű írása szerint "a magyar hatóságok tehetetlenségével kísért több heti feszültség után a konzervatív Orbán Viktor kormánya végre megteremtette a jogi eszközöket a fasizálódó félkatonai csoportok megfékezéséhez, amelyek Magyarország legszegényebb részein megfélemlítésben tartják a roma kisebbséget".

A kormányrendeletet, amelynek értelmében akár százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki közterületen vagy nyilvános helyen a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló illegális tevékenységet végez, azon erőszakos cselekmények nyomására hozták meg, amelyek április 26-án robbantak ki abban a faluban, Gyöngyöspatán, amely "a szélsőjobboldali provokátorok veszélyes laboratóriumává vált" - fogalmazott a lap.

Az összecsapásokban, amelyek során négyen megsérültek, mintegy száz helyi roma és a Véderő tagjai verekedtek össze. A félkatonai csoport a magyar hadsereg egyenruhájához hasonló uniformist visel, soraiban pedig több egykori katona és rendőr szolgál - hangsúlyozza a Le Monde.

Vezetőjük, Eszes Tamás szerint - aki Gyöngyöspata polgármesteri címére pályázik - a helyiek vasrudakkal támadtak rájuk, miközben ők csak sétáltak a faluban. A romák ezzel szemben azt állították, hogy ők egy kamasz elleni agresszióra és arra reagáltak, hogy követ dobáltak a házaikba. Húsvét hétvégén a 460 fős roma közösségből 260 nő és gyerek azután hagyta el a falut, hogy Eszes a cigányok lakta falurész mellett akart csapataival gyakorlatozni - emlékeztetett a cikk szerzője.

Joelle Stolz szerint a rendőrség, amely elsősorban a hiányával tűnt ki, végül feloszlatta a kiképző tábort, majd szerdán nagy erőkkel visszaszorította a "Gyöngyöspata felszabadítására" érkezett neonáci katonákat. A tudósító arra is felhívta a figyelmet, hogy a szélsőjobboldali Jobbik nem keveredett bele az erőszakba, de azonnal azt hangsúlyozta, hogy ígéretei és kétharmados többsége ellenére Orbán nem képes biztosítani a rendet. Pedig éppen a Jobbik indította el a lavinát márciusban Gyöngyöspatán, majd más településeken saját katonai szervezete, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözéseivel - mutatott rá a Le Monde.

Miközben a Barikád honlapon a Jobbik folyamatosan "cigányterrort" emleget - mint a lap kiemeli -, amikor a rendőrség őrizetbe vette a véderősöket, a bíróság elengedte őket. Az LMP részéről Szombati Kristóf azt mondta a lapnak, hogy "nagyon nyugtalanító", ami történik, mert a kormány már nem ura a helyzetnek, s csak remélni lehet, hogy valóban kézbe veszi a dolgok irányítását.

A Le Monde idézte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt is, aki szerint Magyarországon nem cigány-, hanem náci-probléma van. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy éppen a szocialista politikus kormányzása alatt hozta létre a Jobbik 2007-ben a Magyar Gárdát, s akkor történtek a romagyilkosságok is, valószínűleg a titkosszolgálatok tagjainak logisztikai támogatásával.

A Le Monde kommentárja szerint miközben a magyar romák az Európai Unión belül nem nagyon mozognak, egyes képviselőik tömeges kivándorlásról beszélnek más országok felé, egyebek mellett az Egyesült Államokba is, ahol állítólag biztosabb menedéket remélnek. A fiatalabb romák közül pedig egyesek saját önvédelmi szervezeteik felállításán gondolkodnak a lap szerint. A szélsőjobboldalnak kedvező polgárháborús retorika viszont a tudósító meglátása szerint "veszélyes hatásokkal lehet egy elszegényedő és a hatalmon lévő konzervatívok által mitizált múlt iránt nosztalgiázó országban".

Az írás végén a lap azt is megemlítette, hogy a titkosszolgálatok "nemzetközi összeesküvést" emlegetnek, s vizsgálják, hogy ellenséges külföldi szolgálatok vagy egyéb üzleti körök játszhattak-e szerepet egy "lejárató nemzetközi médiakampányban". Eszerint a feltételezés szerint külföldi hatalmak akarták volna a nők és a gyerekek buszos elutazását evakuálásnak beállítani a hisztériakeltéshez - zárta írását a Le Monde.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×