eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György

Pintér Sándor: "Ha rendet akarnak, miért csinálnak rendetlenséget?"

Ma szavaz az Országgyűlés az új alkotmányról. Napirend előtt azonban a közbiztonság is vitatémát adott a képviselőknek.

Az LMP parlamenti frakcióvezetője szerint az új alkotmány nem akadályozza meg a többség zsarnokságát, és nem őrzi meg a jogbiztonságot, illetve az emberek választási szabadságát. Schiffer András azt mondta: a kormánypártok olyan alaptörvényt szavaznak meg, amely visszametszi a parlament ellenőrző szerepét, kiüresíti az Alkotmánybíróság intézményét, kiszolgáltatja az önkormányzatokat, és korlátozza a népszavazáshoz, a gyülekezéshez, illetve a munkabeszüntetéshez való jogot. A Fidesz együttműködési rendszerében senki sem érezheti magát biztonságban, mert a kormánypártok félretették a demokratikus hatalomgyakorlás feltételeit - sommázta mondanivalóját az ellenzéki politikus.

Rétvári Bence államtitkár szerint Schiffer András leegyszerűsíti a kérdést, hiszen például az Alkotmánybíróságtól olyan jogkört vettek el, amelyet maga a testület is szívesen leadott volna és ezt a Velencei Bizottság is helyeselte, ráadásul új jogosítványokat adtak helyette. Az MSZP és az LMP ismerethiányosan kritizálja az új alkotmányt; a hétvégi tüntetések bebizonyították, hogy ez a két ellenzéki párt összeállt, mint két kicsi lego - fogalmazott az államtitkár, némi derültséget kiváltva azzal, hogy a rendkívül népszerű, de legalábbis rendkívül ismert tinisztár, Fluor egyik dalsorát idézte a parlamentben.

Az új alaptörvény megalkotása egy 20 éves ígéret beváltása, amelyhez minden országgyűlési képviselő felhatalmazást kapott a választóktól - érkezett az ellentámadás Lázár Jánostól is. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint az MSZP és az LMP becsapta a választóit, amikor pártpolitikai érdekből nem vett részt az alkotmányozásban és védelmezi "az előző, szétrohadt, korrupt rendszert". Az új alkotmány megvédi az embereket a szegénységtől és az eladósodástól -- ígérte Lázár János. Felszólította az ellenzéki pártok képviselőit, hogy a lelkiismeretük alapján szavazzanak az alaptörvényről.

A Jobbik frakcióvezetője hanyagolta az alkotmány témáját, amikor napirend előtt szólalt fel. Ehelyett Pintér Sándor belügyminiszterhez fordulva kijelentette, hogy szerinte már Orbán Viktor miniszterelnök is elismerte: Magyarországon nincs közbiztonság. Vona Gábor szerint meg kellene erősíteni a rendőrség társadalmi tekintélyét és újra előállt pártja vesszőparipájával, a csendőrség létrehozásának ötletével. Jelezte, hogy a Jobbik a Büntető Törvénykönyv módosításával tenné hatékonyabbá a rendőrök és az önvédelemre szoruló állampolgárok fellépését.

Ha rendet akarnak, miért csinálnak rendetlenséget? - kérdezett vissza a belügyminiszter, utalva a gyöngyöspatai és hajdúhadházi konfliktusokra. Pintér Sándor elmondta: rossz állapotban vette át a rendőrség irányítását, de a bizonytalanságot azóta már megszüntették, a testület létszámát pedig 1.800 fővel bővítették, és még ugyanennyivel növelik az idén. Az önök úgynevezett polgárőrei csak félelmet keltenek az emberekben - szúrt oda még egyet Vona Gábornak a tárcavezető, a rendőrség támogatását kérve a Jobbiktól.

Az Országgyűlés ezt követően a szokásos menetrendet felborítva áttért a kérdésekre, az azonnali kérdésekre és az interpellációkra, de a téma továbbra sem csak az alkotmány. Magyarország alaptörvényének elfogadását záróvita előzi meg, mert Lázár János fideszes frakcióvezető 16 módosító indítványt nyújtott be.

Az új alkotmány elfogadásához a képviselők kétharmadának igen szavazatára van szükség; a Fidesznek és a KDNP-nek kényelmes többsége van ehhez. Az MSZP és az LMP nem vesz részt a szavazáson, a Jobbik-frakció tagjai pedig nemmel voksolnak majd Magyarország Alaptörvényére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×