INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Leváltotta a vidékfejlesztési miniszter Rodics Katalint

Infostart / InfoRádió
Leváltotta a vidékfejlesztési miniszter Rodics Katalint, a tárca biodiverzitás és génmegőrzési osztályának vezetőjét. Rodics Katalin nem nyilatkozik, a tárca még nem válaszolt megkeresésünkre. Több szervezet és az LMP is tiltakozik az eljárás ellen.

 A Népszabadság szerint Rodics Katalin leváltása összefüggésben van azzal a konfliktussal, amelyik a Semjén Zsolt-féle javaslat miatt robbant ki vadászok és természetvédők között. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a vadászati védegylet vezetőjeként korábban azt kérte a vidékfejlesztési tárcától: vizsgálja felül a védett fajok listáját.

A tárca ezt múlt héten elutasította. Egy közleményük szerint a lista nem változik, a kérdés napirenden sincs. A vadászok és a MAGOSZ egyik helyi elnöke kiállt Semjén Zsolt kezdeményezése mellett, a természetvédők tiltakoztak. A leváltás hírére több természetvédő szervezet közleményt adott ki.

Úgy vélik, az ügy feltehetően összefüggésben lehet a Semjén-üggyel. A Magyar Természetvédők Szövetsége, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport közleménye szerint Rodics Katalin 24 éve dolgozik a természetvédelmi kormányzatban, hozzá tartozik - valószínűleg most már csak tartozott - a nemzetközi természetvédelmi egyezmények végrehajtása.

A szervezetek szerint Rodics Katalin élharcosa volt annak, hogy Magyarország génmódosítás-mentes legyen. Az LMP szerint felháborító és ostoba lépés Rodics Katalin leváltása. A párt szerint a hatalommal való visszaélés példája ez.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk