eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Cséfalvay Zoltán szerint Európa versenyképessége a tét

Európa versenyképessége nagymértékben függ a kutatástól, az innovációtól, a tét nagysága a tanácskozás minden résztvevője számára nyilvánvaló volt - összegezte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa informális ülésének első napjának tapasztalatait.

A kutatás-fejlesztésért felelős miniszterek egyetértettek abban, hogy a lassan elinduló gazdasági megújulásnak egyik legfontosabb motorja a kutatás, a fejlesztés - emelte ki a Versenyképességi Tanácsot elnöklő államtitkár. Minden olyan lépés, amelyet ezen a téren a nemzetállamok tesznek kihat az európai versenyképességre is - mutatott rá.

Európa versenyképessége eddig is a kutatás-fejlesztéstől függött, és ez még erősebben jelentkezik a mostani versenyhelyzetben, ahol az USA-val és a nagyerőkkel feltörekvő országokkal szemben kell helytállnia Európának - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.

A 2014 utáni időszakban a fő kérdés, hogy a rendelkezésre álló forrásokat hogyan célszerű felhasználni a K+F tevékenységre. Az egyik álláspont szerint a "kiválóság" mentén érdemes felhasználni a forrásokat, a legtöbb hozamot az hozhatja, ha a legjobb kutatók, egyetemek jutnak a fejlesztési pénzekhez. Egy másik véleménnyel is egyetértettek, hogy Európában nagyon sok a tehetséges és kiváló szakember, és ezt a lehetőséget Európa egészének ki kell használnia, és ehhez kell megtalálni a megfelelő pénzeszközöket, módszereket - fejtette ki az államtitkár.

A tanácskozáson az is nyilvánvalóvá vált, hogy amikor innovációról van szó, ez alatt nemcsak a központi források felhasználását kell érteni, hanem azt is, hogy meg kell találni azt a módot, ahogyan a vállalatok forrásai is bevonhatók az innovációba - mondta Cséfalvay Zoltán.

Az államtitkár jelezte, hogy szerdán, az iparpolitikai miniszterek tanácskozásán a "Be innovative - go international" (Légy innovatív - lépj a nemzetközi piacokra) című vitaanyagot tárgyalják meg. Az innováció témája ezúttal a kis és középvállalkozásokra fókuszálva kerül szóba. Csak az innovatív vállalkozásoknak van esélyük a piacon megmaradni, a nemzetközi szintéren megjelenni és versenyezni - összegezte Cséfalvay Zoltán.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×