eur:
400.87
usd:
366.6
bux:
74278.8
2024. október 11. péntek Brigitta

Két törvényt is módosítani kell ahhoz, hogy KDNP bezárathassa vasárnapra a boltokat

Már januártól hatályos lehet az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó jogszabály. Két törvényt is módosítani kell ahhoz, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt bezárathassa vasárnapra a boltokat.

A Munka Törvénykönyve és a kereskedelmi törvény megváltoztatásáról már egyeztetnek az érintett minisztériumok. A javaslat még ebben az ülésszakban az Országgyűlés elé kerülhet és a törvény januárban életbe léphet - mondta az InfoRádióban a KDNP parlamenti frakcióvezetője.

Harrach Péter hozzátette: mindenképpen kompromisszumos megoldást keresnek. A termelés és a szolgáltatás területén például egyelőre nem tiltják meg a vasárnapi nyitva tartást, sőt havi egy vasárnapon bármelyik üzlet fogadhatja a vásárlókat.

A 280 négyzetméternél kisebb alapterületű családi vállalkozásokra nem vonatkozik majd a korlátozás. A javaslat célja ugyanis nemcsak az, hogy az üzletekben dolgozók legalább a hét utolsó napján a családjukkal lehessenek, hanem az is, hogy csökkenjen a kisebb boltok versenyhátránya a nagy hipermarketekkel szemben. Amelyek kritikáit egyébként alaptalannak tartja Harrach Péter: szerinte elbocsátásokra és forgalomcsökkenésre sem kell számítani.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint a kereskedők megosztottak ebben a kérdésben, az viszont biztos, hogy az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozása a munkáltatók, a dolgozók és a vásárlók számára is nagyon súlyos következményekkel jár. Hasonlóan nyilatkozott korábbi sajtótájékoztatóján az Auchan Magyarország távozó vezérigazgatója.

Jean-Paul Filliat szerint a nagy áruházakat padlóra küldené a KDNP intézkedése: ha be kell zárniuk vasárnap, akkor a forgalom 7-8 százalékkal esik vissza, tehát a dolgozóik 7-8 százalékát el fogják bocsátani.

Figyelemre méltó a penzcentrum.hu észrevétele is. A portál szerint érdekes helyzetet eredményez, ha a nagyobb boltok csak évente tizenkét vasárnapon lehetnek nyitva. Az áruházláncok ezt ugyanis beoszthatják egymáshoz közeli üzleteik között, vagyis az egyik vasárnap például a dunakeszi, a következő héten a solymári, majd a csömöri áruházat nyitják ki, és ezzel a trükkel megtarthatják a vásárlóikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak a saját, kicsit lassabb tempójában folytatja tovább - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapítójának életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes 2025-től Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×