eur:
389.62
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Spéder Zsolt: Kettős az elvárás az apákkal szemben

Kettős elvárás alakult ki az apákkal szemben - mondta a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója. Spéder Zsolt azt mondta: egyre erősebb az elvárás, hogy a korábbi tradicionális kenyérkereső apa feladatkör kiegészüljön a családi életben való aktívabb részvétellel.

Az apákkal szemben kettős az elvárás, egyrészt a férfinak kell biztosítani a család megélhetését, ugyanakkor kialakult az is, hogy jó lenne, ha az apák erőteljesebben vennének részt a családi életben, a gyereknevelésben és az otthoni feladatok elvégzésében - közölte az InfoRádióval a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója. Spéder Zsolt kiemelte: nehéz egyszerre sokat is keresni és résztvevő apának is lenni.

Az igazgató szerint átalakulás tapasztalható, sokkal inkább egymáshoz illeszkedő női és férfi családi szerepeket látni.

Amennyiben a nők tudják, hogy párjuk támogatja és segíti őket az otthoni teendőkben, akkor könnyebben vállalnak gyereket - vélekedett Spéder Zsolt.

Több bizonytalanság a párkapcsolatokban és a családpolitikában, nehezebb a családot és munkát összeegyeztetni - mondta az igazgató arra a kérdésre, hogy miért születik kevesebb gyermek évek óta Magyarországon. Spéder Zsolt szerint a legnagyobb probléma a család és munka összeegyeztetése, a gyesről-gyedről visszatérő anyák visszakerülése a munkaerőpiacra.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×