eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Uniós feladatnak is tartja az áldozatok védelmét Navracsics Tibor

Az áldozatvédelem ma már nemcsak nemzeti kérdés, hanem uniós feladat is, hiszen a szabad mozgás lehetőségével együtt jár a bűnözők szabad mozgásának, a bűncselekmények áramlásának lehetősége is - mondta Navracsics Tibor az Áldozatvédelem az Európai Unióban: merre tovább? című budapesti konferencián

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitóbeszédében kifejtette: hivatalosan az EU területén évente mintegy 30 millió bűncselekmény esetén tesznek feljelentést, azonban sokkal több olyan bűncselekmény történik, amelyben ezt nem teszik meg.

Az európai integráció igazságügyi együttműködésén belül az egyik legfontosabb feladat ezért az áldozatok felkarolása, és olyan megoldások felkutatása, amelyek - egy egységes szabályozás révén - az egész unióban biztonságosabb körülményeket teremtenek a polgárok számára - hangsúlyozta Navracsics Tibor. Kiemelte, hogy mivel európai szinten is eredményeket kell elérni az áldozatvédelemben, Magyarország célja, hogy egy útitervben foglalják össze azokat a kihívásokat, amelyek az áldozatvédelem európai rendszerének megalkotásához szükségesek.

A feladatok között említette a sértettek büntetőeljárásbeli jogállását szabályozó kerethatározat felváltását egy szélesebb körű támogatást lehetővé tevő irányelvvel. Biztosítani kell továbbá az igazságszolgáltatás könnyebb elérhetőségét, a védelmet nyújtó állami és civil szervezetek közötti együttműködés összehangoltságát és a nyelvi korlátok lebontását - sorolta, hangsúlyozva, hogy az áldozatvédelmen belül különös figyelmet kell fordítani a legsérülékenyebbekre: az idősekre és a fiatalokra.

Hozzátette, a hitelesség biztosítására is szükség van, hiszen sok esetben merül fel az a probléma, hogy a bűnüldözési, igazságszolgáltatási szervek nem adnak hitelt az áldozatok vallomásainak, élménybeszámolóinak.

A jó állam egyik alapvető feltétele, hogy "a jogállam révén szolgálhassuk polgáraink hétköznapi életét, azaz olyan megoldásokat találjunk, amelyek eredményeként szabadabban élhetik az életüket, és nagyobb biztonságban tudhatják szeretteiket, vagyonukat vagy éppen saját életüket" - mondta Navracsics Tibor.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Soha nem volt még ennyire emberi egy számítógép: félelmetes dolgokra vált képessé a ChatGPT

Soha nem volt még ennyire emberi egy számítógép: félelmetes dolgokra vált képessé a ChatGPT

Az OpenAI hétfőn mutatta be az új, egészen elképesztő képességekkel bíró GPT-4o AI-modelljét: valós időben beszél, fordít, lát minket, okosabb, gyorsabb, frissebb a tudása. Az új képességeknek hála gyakorlatilag emberi módon kommunikálhatunk a modellel, ami amellett, hogy lenyűgöző, egy picit azért már megint ijesztő is. A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz június 11-ei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt! 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×