eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szlovákia és Magyarország megállapodott az észak-déli gázvezeték létrehozásáról - a nap hírei

Szlovákia és Magyarország megállapodott az észak-déli gázvezeték létrehozásáról. Ezt a két ország miniszterelnöke jelentette be pozsonyi megbeszéléseik után.

Orbán Viktor úgy vélte: az egyezség nagy áttörés, hiszen egész Közép-Európa sorsát befolyásolja a gázvezeték. Iveta Radicová is azt emelte ki, hogy a projekt növeli a közép-európai országok energiabiztonságát, hiszen Szlovákia folytatni fogja a kapcsolat kiépítését Lengyelország felé. A két kormányfő arról is beszámolt, hogy a határon túli magyarok könnyített honosítása kérdésében a két ország álláspontja változatlanul nagyon messze van egymástól. A miniszterelnök korábban a magyar elnökséget előkészítő megbeszélések keretében Bécsben, Werner Faymann osztrák kancellárral egyeztetett. A tárgyalás után úgy nyilatkozott: az euró védelme első számú feladat a politikusok számára az Európai Unióban.

Figyelmeztette Magyarországot az EKB

Figyelmeztette Magyarországot az Európai Központi Bank a jegybank-törvény tervezett módosításai miatt. Az intézet jelentése szerint a változtatások az MNB-t érintő kormányzati bírálatokkal együtt a magyar jegybanki politika befolyásolására irányuló kísérletnek tekinthetők. Az állásfoglalás emlékeztet arra: bármely, ilyen jellegű befolyás ellentétes lenne az uniós szerződéssel.

Bírálja a Freedom House a médiatörvény tervezetét

A Freedom House szerint az új magyar médiatörvény tervezete a kormány legújabb olyan kezdeményezése, amely fenyegetést jelent a sajtószabadságra. A washingtoni központú nemzetközi civil szervezet főként azt kifogásolja, hogy a parlament előtt lévő jogszabály alapján a kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt bírság lesz kiszabható a magánkézben lévő médiumokra is.

Igen az új alkotmány koncepciójára

Elfogadta az új alkotmány koncepcióját a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottsága. A testület határozati javaslatban kéri fel a kormányt, hogy az új alaptörvényről szóló törvényjavaslatot március 15-ig terjessze az Országgyűlés elé. Az eseti bizottság ülésén a Fidesz és a KDNP képviselői vettek részt, akik arról határoztak, hogy a végleges koncepció az egykamarás parlamentet tartalmazza majd.

Erősítené a háziorvosi praxist a kormány

A teljesítményalapú finanszírozás fejlesztésével erősíti anyagilag és szakmailag a háziorvosi praxist a kormány - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós közölte: erre a célra két és félszer annyi pénz lesz jövőre, mint amennyi az idén volt. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány még 2011 első félévében meg kívánja oldani a praxisjog megerősítését.

Megnyílt a szűrőközpont Devecserben

Megnyílt a Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont Devecserben, ahol folyamatosan figyelemmel kísérik az iszapkatasztrófa által érintett lakosság egészségi állapotát. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azt mondta: a vizsgálatokon a környező települések csaknem 8000 lakója előjegyzés alapján vehet részt. Hozzátette: a központ féléves működése alatt az adatokat az ÁNTSZ Országos Környezet Egészségügyi Intézetében összesítik.

Harmadfokú készültség Rakamaznál

Harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget Rakamaz és Tiszafüred között a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Bara Sándor védelemvezető közölte: a folyó vízszintje Tokajnál egy nap alatt csaknem fél méterrel emelkedett. A jelenleg Dombrádnál tetőző tiszai árhullám egyre jobban érezteti hatását a folyó középső szakaszán is, ezért több helyen emelték a védekezés szintjét. Ismét nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, amely meghaladja a 317 ezer hektárt. A legsúlyosabb helyzet a Berettyó térségében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Szeged környékén alakult ki.

Stohl elismerte bűnösségét


Elismerte bűnösségét az ittasan balesetet okozó Stohl András a Budakörnyéki Bíróságon megkezdődött perében. A színész-műsorvezetőt súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetéssel vádolja az ügyészség. Stohl András a bíróság előtt azt mondta: bűnösnek érzi magát. Mint közölte: aznap este nagy mennyiségű bort, illetve whiskyt ivott, majd kokaint használt. A vádirat szerint Stohl András május 8-án hajnalban autójával Budapestről Fót felé haladva áttért a szemközti sávba, ahol ütközött két szabályosan közlekedő személygépkocsival, majd elhagyta a helyszínt. A balesetben egy ember súlyosan, három könnyebben sérült meg.

Nem szabadulhatna a fekete sereg vezetője

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte Magyar Róbertet, a fekete seregként ismertté vált bűnszervezet szökésben lévő vezetőjét első fokon a Fővárosi Bíróság. A csoport 28 tagja összesen több mint száz év fegyházbüntetést kapott. Az ügyészség szerint prostitúcióval, védelmi pénzek szedésével, tartozásbehajtással foglalkozó társaság többször is fegyverrel számolt le a csoportnak tartozókkal.

Bizalmat kapott Berlusconi


Olaszországban a szenátus után az alsóházban is bizalmat szavaztak a képviselők a Silvio Berlusconi vezette kormánynak. Az olasz törvényhozás felsőházában 162-135 arányban voksoltak arra, hogy a kabinet a helyén maradjon, a képviselőházban ez mindössze három szavazaton múlt. A szavazás után összecsapások voltak Rómában. Mintegy 40 tüntető és 50 rendőr sérült meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×