eur:
401.09
usd:
366.76
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Több folyón harmadfokú az árvízvédelmi készültség - a nap hírösszefoglalója

Már több folyón elrendelték a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Levélben tájékoztatja a miniszterelnök a nyugdíjasokat a kormány több intézkedéséről. Ismét halálos áldozatot követelt Nagy-Britanniában a H1N1-es influenzavírus.

Már több folyón elrendelték a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a hatóságok; a legmagasabb fokozat mellett védekeznek a Tiszán Záhonyig, a Bodrogon, a Krasznán, a Szamoson, valamint a Fekete-, a Fehér-, és a Kettős-Körös egy szakaszán. A Tiszán az eddigi legnagyobb vízálláshoz közelítő áradást várnak a szakemberek. A Bódva áradása továbbra is házakat veszélyeztet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn, és árad a Sajó, a Takta, a Zagyva és a Hortobágy-Berettyó is. A Balaton vízszintje változatlanul 126 centiméter, ez a folyamatos leeresztés ellenére is 16 centiméterrel magasabb az előírtnál. Tovább romlott a belvízhelyzet is; már csaknem 320 ezer hektárt borít víz, és 205 településen rendeltek el készültséget.

Levélben tájékoztatja a miniszterelnök a nyugdíjasokat a kormány nyugellátást érintő döntéseiről, valamint arról, hogy a kisfogyasztású háztartások esetében nem emelkedik a gáz ára. A levélben Orbán Viktor úgy fogalmaz: elfogadhatatlan az a szemfényvesztés, amellyel a mai nyugdíjasok ellátásának fedezetét - tudtuk nélkül - magánbefektetők kezére játszották át, a kabinet ezért késlekedés nélkül meghozta azokat az intézkedéseket, amelyekkel hosszú távon is biztonságba helyezték a nyugdíjakat. Török Zsolt, az MSZP szóvivője úgy reagált: bíznak abban, hogy Orbán Viktor a nyugdíjasoknak megírja azt is, mikor kapják meg az idei nyugdíjemelés hiányzó részét, a korábban általuk elvett 19 ezer forintot és, hogy valójában hogyan érinti őket a gázáremelés.

Jövő februárban dönthetnek az MSZP platformjai, köztük a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció országos minősítéséről. Erről Simon Gábor választmányi elnök számolt be. A testület elfogadta a tagozatok és platformok minősítő bizottságának szempontrendszerét. A bizottság ezek alapján dönt a megerősítésükről vagy megszüntetésükről. Simon Gábor közölte: a Demokratikus Koalíció esetében azt vizsgálják majd, hogy a szerveződés megfelel-e az országos platformra vonatkozó szabályoknak.

Egy évi szünet után 6 vasútvonalat adnak át újra a forgalomnak vasárnap az országban, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgálja további szakaszok újranyitásának lehetőségét is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Fehérgyarmat-Zajta és a Kocsord-alsó-Csenger vonalon indul újra a közlekedés.

Életpálya modellt dolgoz ki a fiatal gazdáknak a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca vezetője elmondta: néhány hónapon belül elkészül az a keretrendszer, amely biztos hátteret nyújt a jövőben a fiatal gazdálkodóknak. Fazekas Sándor Karcagon, a III. Ifjú Gazda Kongresszuson beszélt erről.

Összesen nyolc férfit fogott el a rendőrség a tervezett kamionrablás ügyében. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: a mobiltelefonokat szállító kamiont egy fegyveres banda próbálta megszerezni; a rakomány értéke 600 millió forint volt. A rablást megakadályozó, csütörtök esti rendőrségi akcióról hétfőn közölnek részleteket.

Nem indul újra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöki posztjáért a februári nagyváradi kongresszuson Markó Béla. A politikus - aki 18 év óta tölti be a tisztséget - Marosvásárhelyen, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén ugyanakkor felajánlotta, hogy szükség esetén tapasztalataival segíti az RMDSZ-t és az erdélyi magyar közösséget. Az elnöki tisztségért Kelemen Hunor kulturális miniszter és Eckstein-Kovács Péter, Traian Basescu államfő kisebbségügyi tanácsadója indul.

Rómában több tízezren tüntettek Silvio Berlusconi miniszterelnök lemondását követelve. Az ellenzéki Demokrata Párt megmozdulásának résztvevői elsősorban magánéleti botrányai, és kétes üzletei miatt bírálják az olasz kormányfőt. A felvonulás végén tartott nagygyűlésen mintegy 100 ezer ember volt jelen.

Ismét halálos áldozatot követelt Nagy-Britanniában a tavaly világjárványt okozó H1N1-es influenzavírus. Brit egészségügyi tisztségviselők közölték: az elmúlt hat hétben 10 ember halálát okozta a betegség. Az Egészségügyi Világszervezet augusztusban jelentette be a 2009 márciusában kezdődött világjárvány végét.

Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×