eur:
401.09
usd:
366.76
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Mostantól sokkal nehezebb dolguk lesz a hamisítványokkal próbálkozóknak

Megalakítják az Első Magyar Festmény és Műtárgyszakértő Irodát. Az alapítók: Kieselbach Tamás, Einspach Gábor és Molnos Péter. A vállalkozás hiányt pótol, hiszen a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum is több éve felhagyott ezzel a szolgáltatással. Ha külföldön az utóbbi időben megjelent egy cikk a magyar festészetről, az leginkább a nemzetközi piacon fölbukkant hamisítványokról szólt. Ezért az ilyen jelenségek kiszűrése, a külföldi aukciós házak segítése, a hazai festészet megtisztítása alapvető feladat.

Az alapvető célunk, hogy a magyar festészet elismertetéséért dolgozzunk - jelentette ki Einspach Gábor. A szakértő elmondta: ha külföldön az utóbbi időben megjelent egy cikk a magyar festészetről, az leginkább a nemzetközi piacon fölbukkant hamisítványokról szólt. Ezért az ilyen jelenségek kiszűrése, a külföldi aukciós házak segítése, a hazai festészet megtisztítása alapvető feladat - tette hozzá.

Az Első Magyar Festmény és Műtárgyszakértő Iroda szolgáltatásai közül az egyik legfontosabb a képek, elsősorban az ismeretlenek azonosítása, és nyilvánvalóan a kényes területnek számító hamisítványok kiszűrését sem szabad kihagyni. Fontos még az értékmeghatározás, akár gyűjtemények vagy biztosítási szerződések mellékletéről van szó - fejtette ki az igazságügyi szakértő.

Az iroda létrehozásának legfontosabb indokaként Molnos Péter azt említette, hogy a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum is több éve felhagyott ezzel a szolgáltatással. A művészettörténész elmondta: azóta napi húsz-harminc e-mail érkezik elkeseredett gyűjtőktől, vagy olyanoktól, akik a vásárlás előtt szeretnének véleményt kérni egy festményről. De akadnak sajnos olyanok is, akik utólag kérnek bírálatot az eredetiségről - jegyezte meg.

Az iroda alapítói 10-25 éves tapasztalattal bírnak, és ezalatt módszeresen gyűjtötték az adatokat a magyar művészetről. Több százezres analóg és digitális fotóarchívumot állítottak össze, illetve több tízezer kötetes könyvtár is a rendelkezésükre áll. Ehhez az adatbázishoz bármikor hozzáfér a csapat, de ha olyan képről, műtőárgyról kell véleményt mondani, amely nem tartozik szorosan egyikük szűkebb szakterületéhez sem, akkor külső szakértői segítséget is igénybe vesznek - tájékoztatott Molnos Péter.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×