eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán Viktor: "az Európai Unió bajban van"

A magyar gazdaságnak olcsó hitelre van szüksége a növekedéshez, a jegybanki alapkamatot ezért csökkenteni kell, nem pedig emelni - fejtette ki Orbán Viktor pénteken a lettországi Rigában. Arról is beszélt, hogy "az Európai Unió bajban van. Nincs okunk rá, hogy ezt nyíltan ki ne mondjuk".

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a magyar kormányfő Valdis Dombrovskis lett miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után elmondta: "... nincs szükség a devizánk gyengítésére, és kamatemelésre sincs szükség ...mert friss pénzt kell a gazdaságba pumpálni."

Orbán Viktor hozzátette: a gazdaságnak "hitelre, olcsó hitelre van szüksége, következésképpen mi úgy gondoljuk, hogy a kérdés racionális megközelítése a kamatcsökkentés lenne, és nem a kamatemelés".

Londoni felzárkózó piaci elemzők a pénteken bejelentette 4,2 százalékos novemberi inflációs adatot kommentálva úgy nyilatkoztak, hogy egyelőre kamatemelési szünet várható, de a kockázati környezet miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előbb-utóbb jó eséllyel folytatja a monetáris szigorítást, és az alapkamat egy éven belül valószínűleg meghaladja a 6 százalékot.

Az AFP hírügynökség a magyar kormányfő pénteki, baltikumi tárgyalásairól szóló tudósításában azt emelte ki, hogy Orbán Viktor szerint 2011 két évtized óta a legnehezebb év lesz az Európai Unió számára. "Az Európai Unió bajban van. Nincs okunk rá, hogy ezt nyíltan ki ne mondjuk" - idézte a francia hírügynökség a magyar miniszterelnököt, aki szerint a következő év egyebek között a gazdasági válság, az unió működését szabályozó szerződés módosítása és a tagországok közti szorosabb gazdaságpolitikai együttműködés miatt lesz különösen nehéz.

2011 döntő év lesz az új tagállamok életében is - fejtette ki Orbán Viktor. Az elnöki feladatokat januártól Magyarország látja el, az év második felében pedig Lengyelország következik, ami a magyar kormányfő szavai szerint "kiváló alkalmat teremt Közép-Európa számára".

Az AFP emlékeztet: a volt kommunista államok közül Magyarország lesz a harmadik, amely betölti az unió soros elnöki tisztségét. Az első Szlovénia volt 2008 első félévében, a második pedig Csehország, egy évvel később.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×