eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jövő kedden szavazhat az Országgyűlés a 98 százalékos különadóról - a nap legfontosabb hírei

Jövő kedden szavazhat az Országgyűlés a Fidesz frakcióvezetőjének a 98 százalékos különadóra, valamint az Alkotmánybíróság hatáskörének módosítására vonatkozó javaslatáról. A parlament szerdán rendkívüli ülésnapon vitatja meg a javaslatokat.

Lázár János az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén és később a parlament előtt arról számolt be, hogy átlag munkavállalók esetén felemelné a 98 százalékos különadó összeghatárát 3,5 millió forintra, és ebbe a szabadságmegváltás nem tartozna bele, de az adót 2005-ig visszamenőleg szednék be. Az állami és önkormányzati vezetők, illetve az ilyen tulajdonban lévő cégek vezetői esetében megmaradna a különadó - szabadságmegváltással együtt - két millió forintos összeghatára. Lázár János a parlamentben arról is beszámolt, hogy mégsem kötnék össze az Alkotmánybíróság hatáskörét a népszavazási tilalmakkal. Ezt később az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága is támogatta. A politikus új, a testület által is megszavazott javaslata az Alkotmánybíróságnak a költségvetéssel, illetve az állami bevételekkel összefüggő törvényeknél csak akkor lenne döntési joga, ha azok tartalma alapjogokat sért.

Lemondott Trócsányi László

Várhatóan péntekig tehetnek javaslatot a parlamenti pártok új alkotmánybíró személyére amiatt, hogy Trócsányi László lemondott posztjáról. Balsai István, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság fideszes elnöke emlékeztetett arra: július közepén az európai ügyi bizottság egyöntetűen támogatta Trócsányi László párizsi nagykövetté jelölését. A távirati iroda úgy tudja, hogy az alkotmánybíró szeptember 30-ai hatállyal mondott le posztjáról.

Még két évig maradna a Robin Hood-adó

A kormány által támogatott módosító javaslat szerint további két évig - 2013 január 1-jéig - maradna az energetikai cégekre 2008-ban kivetett, úgynevezett Robin Hood-adó, amely a pozitív adóalap nyolc százaléka. A különadót eredetileg 2009 januárjától idén december 31-éig kellett volna megfizetni. A parlament előtt lévő indítvány indoklása szerint a hosszabbítással szeretnének forrást teremteni a távhővel fűtött épületek költségcsökkentő felújításához, és a fűtésszabályozás kialakításához.

Államháztartás: 43,6 milliárdos hiány októberben

Októberben 43,6 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - pénzforgalmi egyenlege - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tájékoztatás szerint az első tíz havi deficit 1132,7 milliárd forint, az éves előirányzat 131,1 százaléka.

GKI: 5,5 százalékos lehet a deficit

A GKI szerint 2006 óta a legmagasabb szintre, 5,5 százalékra emelkedik jövőre az államháztartás úgynevezett strukturális deficitje. A gazdaságkutató zrt. a költségvetési javaslat alapján készített gyorsbecslésében azt írja: a tervezett 2,94 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiánycél formálisan megfelel a piaci elvárásoknak, egyensúlyi szempontból azonban kedvezőtlen fordulat megy végbe. A GKI, amely az elemzésben a nyugdíjpénztári átlépéseknél 50 százalékos arányt feltételez, a különadókat pedig egyszeri bevételnek tekinti, úgy véli: a büdzsé tervezetében nincs nyoma érdemi szerkezeti reformnak.

Az AmCham a strukturális reformok mellett

A nemzetközi piac bizalmának helyreállítását várja a kormánytól a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara, amely egyben hatékonyabb párbeszédet sürget az üzleti szereplőkkel. A szervezet elismerően szólt a kabinet adóreform-törekvéseiről, ugyanakkor - megértve a rendkívüli és szokatlan válságadó bevezetésének indokait - határozottan kiáll a strukturális reformok haladéktalan megkezdése mellett.

Ismét vörös az iszaptól a Tarna patak vize

Kolontárnál ismét nagy mennyiségű gipszet és savat kell önteni a Torna-patakba, mert az esőzés miatt újra élénkvörös lett a patak vize, a szakemberek pedig attól tartanak, hogy a lúgosságot mutató pH-érték ismét emelkedhet. A patakba főként a még nem kármentesített mezőgazdasági területekről jut be az esővízzel a vörösiszap.

Egy hét múlva átadhatják a Margit hidat

Egy hét múlva adhatják át a forgalomnak a Margit hidat. Az engedélyek kiadásához számos szakmai véleményt hallgatnak meg. Korábban a felújítást végző Mh 2009 konzorcium szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a cég - jó idő esetén - már a héten olyan állapotba hozza a Margit hidat, hogy azon megindulhat a forgalom. Tóth Kata emlékeztetett arra, hogy a hétvégén sikeres volt a statikus próbaterhelés.

Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×