eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Újabb gátat építenek Kolontárnál

Egy újabb, mintegy másfél kilométer hosszú védőgátat építenek Kolontárnál, az egy hónappal ezelőtt megsérült zagytározó közelében, a vasúti töltések mellett, a timföldgyár által már megépített kettes számú körgát nyomvonalán; a védmű tervezése már megkezdődött, a kivitelezés jövő héten indulhat.

A kilenc halálos áldozatot követelő katasztrófát követően, egy hét alatt már megépítettek egy 620 méter hosszú, talpazatánál 25 méter széles és 5 méter magas, koronájánál 6 méter széles gátat, amely kettészelte az iszappal elöntött települést. A védmű összköltsége akkor meghaladta a 115 millió forintot annak ellenére, hogy az építéshez használat földért és kövekért, valamint a szakértői kivitelezésért nem fizettek.

A már fűmaggal bevetett töltésoldalú, bazaltkövekkel megerősített gát megépítése miatt a polgármesteri hivatal és templomdomb, valamint a Torna-patak közötti Kossuth és Malom utcában tíz házat kellett elbontani,mert egy esetleges újabb iszapömlésnél visszaduzzasztó hatásukkal veszélyeztették volna Kolontárt.

A már megépült gáthoz hasonló paraméterű védmű építési költsége mintegy félmilliárd forint lesz, és azt a sérült tározót üzemeltető cégnek, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek kell állnia, vagy kiviteleznie. A nyomvonalak kijelölése már megtörtént, a tervek keddre elkészülnek, és még a hétvége előtt megkezdik a töltés alapozását - mondták az MTI tudósítójának vízügyi szakemberek Kolontáron, az építendő gát helyét megmutatva.

Az év végéig elkészülő védmű négy funkciót tölt majd be: meggátolja, hogy egy esetleges, újabb iszapkitörés esetén elöntse Kolontár és Devecser, valamint Somlóvásárhely lakott és mezőgazdasági területeit, összefogja a csurgalék-vizeket és szabályozott medrekben kiengedi. Az építmény a talpazatánál 25 méter széles, 4 méter magas, koronájánál 5 méter széles lesz, s esetleg - megfelelő szigetelés után - egy új, záraz technológiai veszélyes hulladéktározóvá is át lehet alakítani - magyarázták.

Szakemberek véleménye szerint a védmű a legsúlyosabb havaria-helyzetben is védelmet nyújt a környéken élőknek, és nagyban befolyásolja a helyiek maradásról vagy költözésről hozott döntését.

Egy hónappal ezelőtt, október 4-én délután mintegy egymillió köbméternyi erősen lúgos anyag öntötte el a három települést. Magyarország legsúlyosabb ipari és ökológiai katasztrófája során kilenc ember meghalt, 150-en égési sérülést szenvedtek, 400 ház megsérült, vagy lakhatatlanná vált, 40 utca lett hetekig járhatatlan. A katasztrófahelyzet miatt a kormány három megyére kiterjedően év végéig meghosszabbította a veszélyhelyzet kihirdetését.

A környezetvédelmi államtitkár szerint a kár több tíz milliárd forint, de a vörösiszappal elöntött területen 25-30 évig lehet majd érzékelni a pusztítás utóhatását a növényzetben és a Marcalban, illetve a Torna-patakban.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×