eur:
389.71
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Eddig 120 család nem akar elköltözni a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségből - a nap hírösszefoglalója

Az eddigi adatok szerint 120 család nem akar elköltözni a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségből. Emlékművet avattak az 1950 és '53 között kitelepítettek és a kényszermunkások emlékére a főváros I. kerületében. Elérte Haiti fővárosát a karibi országban pusztító kolerajárvány

A vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben eddig 120 család jelezte hivatalosan, hogy nem kíván elköltözni, ők a megrongálódott vagy lakhatatlanná vált ingatlanjaik helyett a most épülő lakóparkban szeretnének új otthont. A katasztrófavédelmi biztos szóvivője elmondta: 70 család szeretné elhagyni az ajkai térséget, és 50 jelezte azt, hogy használt cserelakásba költözne. A 3 héttel ezelőtti katasztrófában az eddigi felmérések szerint 364 lakóház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen. Petróczi Tímea szólt arról is: Nem egyeztetett a Mal Zrt. elnöke a cége tevékenységét felügyelő kormánybiztossal a károsultak jogi képviselőjének tett, összesen 1,5 milliárd forintos kártérítési felajánlásáról, ezért Bakondi György azonnali tájékoztatást kért a cég vezetőjétől. Közben a távirati iroda tudósítója azt jelentette Devecserből, hogy megtelt az a kijelölt tározó, amelybe a katasztrófavédelem szakemberei a térségben összegyűlt iszapot és törmeléket hordták. Számításaik szerint szerdától nem tudnak több anyagot szállítani a tározóba, ezért arra kérik a Mal Zrt-t, hogy jelöljön ki egy újabb területet a szennyezőanyagok tárolására.

Szerbia uniós csatlakozási kérelme lesz az egyik fő vitatéma az uniós országok külügyminisztereinek hétfői, luxembourgi tanácskozásán. Az egyeztetésen - amelyen Martonyi János képviseli Magyarországot - tárgyalnak az Egyesült Államokkal, az Ukrajnával, illetve a mediterrán országokkal tervezett csúcstalálkozó előkészítéséről, a közel-keleti békefolyamat helyzetéről és az európai szomszédságpolitika kérdéseiről is.

A felfüggesztett uniós pályázatok ismételt kiírására, és a már odaítélt források kifizetésére szólította fel a kormányt az MSZP. Varju László szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: a versenyképesség szempontjából elengedhetetlen lenne a kis- és közepes vállalkozások minél gyorsabb támogatása.

A pedagógusoknak járó, 50 százalékos utazási kedvezmények visszaállítását, valamint az általuk használt utazási bérletek költségei felének állami átvállalását javasolja a Jobbik - közölte Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. A politikus emlékeztetett: a tanároknak évtizedeken keresztül alanyi jogon járt az 50 százalékos utazási kedvezmény, amelyet az előző kormány 3 éve törölt el.

Emlékművet avattak az 1950 és '53 között kitelepítettek és a kényszermunkások emlékére a főváros I. kerületében. A szobor felállítását a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete kezdeményezte. Ez az első olyan országos emlékhely, amely a 12 hortobágyi kényszermunkatáborban szenvedőknek, illetve a több mint 15 ezer budapesti kitelepítettnek állít emléket.

Az 1956-os forradalom romániai elítéltjeire emlékeztek Brassóban. Toró Tamás, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi elnöke az ünnepségen úgy fogalmazott: a forradalom jó ürügy volt a román kommunista hatalom számára, hogy befejezze azokat a kegyetlenségeket, amelyeket 1945-ben nem sikerült végrehajtania az erdélyi magyar értelmiségen.

Régóta körözött veszélyes autótolvajokat fogtak el a Terrorelhárítási Központ kommandósai Budakalászon. A múlt hét végi akcióról most számolt be a szervezet. A rajtaütést a Budapesti Rendőr-főkapitányság XII. kerületi munkatársaival közösen hajtották végre. Az autótolvaj banda tagjai főleg nagy értékű japán autókat loptak el. A rajtaütéskor 3 férfit fogtak el és állítottak elő, közülük kettőt őrizetbe vettek. Harmadik társuk ellen országos elfogatóparancs volt érvényben.

Reggelre fejezték be a rendőrök a Kaposvár-Honvéd NB I-es labdarúgó mérkőzést megzavaró 8 szurkoló kihallgatását. Hét embert őrizetbe vettek a hatóságok. A rendőrség közölte: egy férfi ellen büntető eljárás indul, mert rátámadt az őt ellátó mentőkre, míg hat embert rongálás és rendzavarás szabálysértése miatt vettek őrizetbe. A bírósági tárgyalás hétfőn lesz.

Elérte Haiti fővárosát a karibi országban pusztító kolerajárvány; eddig 5 embernél mutatták ki a kórt- közölte egy ENSZ-segélyszervezet szóvivője. Korábban a humanitárius szervezetek szerették volna megakadályozni, hogy a járvány átterjedjen a fővárosra, mert az ott lévő zsúfolt menekülttáborokban mintegy másfél millió embert helyeztek el a januári földrengés után. A legutóbbi hírek szerint Haitin már több mint 253 ember halt meg kolerában, és több mint 3 ezer a fertőzöttek száma.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×