eur:
388.8
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Uniós elnökség: "Magyarország nem akarja túljátszani a szerepét"

Az uniós és a hazai érdekek példátlan módon egybeesnek a magyar soros elnökség idején - mondta az InfoRádiónak a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára egy, a témával foglalkozó konferencia szünetében. Győri Enikő a soros elnökséget ellátó ország miniszterelnökének szerepét firtató kérdésre válaszolva elárulta: a Lisszaboni Szerződés szabta korlátokat betartják, de nem fognak a háttérbe szorulni.

Fontos a szolgálatjelleg, de nem lehet háttérbe szorítani a nemzeti érdekeket - mondta az InfoRádiónak Magyarország uniós elnöksége kapcsán a Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára, aki hozzátette: a szolgálat a közös európai kompromisszum keresését is jelenti.

Abban a helyzetben vagyunk, hogy a nemzeti célkitűzéseink és az unió napirendjén szereplő ügyel egybeesnek; ezek a munkahelyteremtés, a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása, az emberek közötti kapcsolatok egyszerűbbé tétele - emelte ki Győri Enikő, aki mint fogalmazott, nem hisz azokban a programokban, amelyek nem az embert állítják a középpontba.

Az új gazdasági rendről szólva az államtitkár Orbán Viktort idézte: nem az a dolgunk, hogy reparáljunk, hanem hogy egy új világgazdasági rendet hozzunk létre. Az unióban is elkezdődött az a folyamat, amelyben jobban odafigyelnek a pénzügyekre nemcsak az állam, hanem a bankok szintjén is.

Újra meg kell találnunk az állam helyét, és meg kell menteni az unióban létrejött szociális piacgazdaságot - hangoztatta Győri Enikő.

A Lisszaboni Szerződés próbája a magyar elnökség alatt lesz. Ennek kapcsán az államtitkár elmondta: Orbán Viktor és Martonyi János is "tiszteletben tartja a játékszabályokat". Magyarország nem kívánja túljátszani a szerepét, de nem háttérbe szorulva tisztesen helyt szeretne állni szoros együttműködésben a többi uniós intézménnyel -tette hozzá.

Egy, a témában rendezett budapesti konferencián Győri Enikő kiemelte, nagyon fontos, hogy a magyar uniós elnökség ne csak a kormány, hanem egész Magyarország ügye legyen. Ehhez befogadó, nyitott szemlélet szükséges - mondta -, hozzátéve, ezért is volt fontos az elnökségről rendezett szerdai parlamenti vitanap, valamint a civil szervezetek részvételével tartott csütörtöki konferencia az Országházban.

Ránk figyel a világ

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a tudománydiplomácia segítheti Magyarország nagyon hatékony megjelenítését a médiában 2011. első félévi EU-elnöksége idején.

Pálinkás József a magyar uniós elnökség médiabeli megjelenítéséről rendezett konferencián úgy fogalmazott: "A tudománydiplomácián keresztül jelentősen és markánsan meg tud jelenni Magyarország az európai médiaszíntéren".

Mint hangsúlyozta, nagy lehetőség lesz arra, hogy a magyar tudományos élet megjelenjen az EU-elnökség alatt. Ehhez szerinte a kormány és az MTA, illetve a civil szervezetek összefogására van szükség, valamint arra, hogy a sajtó ne ellendrukkerként, hanem a valóságnak megfelelő tudósításokkal számoljon be a magyar elnökség fő témáiról, üzeneteiről.

"Európa és a világ természetesen ránk figyel az EU-elnökség idején" - mondta Pálinkás József az MTA budavári épületében rendezett konferencián, amely a tizenharmadik a 2011-es magyar EU-elnökség szakpolitikai stratégiái című, 2009 januárja és 2011 júniusa közötti konferenciasorozatban.

A pénteki rendezvényen több mint százan, köztük kutatók, civil szervezetek képviselői és külföldi diplomaták vettek részt.

Az MTA elnöke fontosnak nevezte, hogy az EU-elnökség idején a magyar kormány és a tudomány képviselői együttműködjenek. Elmondta, hogy az MTA húsz tudományos konferenciát szervez Magyarországon 2011 első félévében.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×