eur:
388.96
usd:
363.49
bux:
68119.76
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lát esélyt a megegyezésre a főpolgármester az Alstommal - hírösszefoglaló

A jövő héten dönt a kormány az új kolontári és devecseri lakóparkok finanszírozásáról. A szerződésbontás ellenére lát esélyt a megegyezésre a főpolgármester az Alstommal. Az egészségre káros szert árulnak az interneten súlyos betegségek kezelésére.

A kolontáriak háromnegyede, míg a Devecserben élők mintegy 60 százaléka döntött úgy, hogy a településen marad - közölte a katasztrófavédelmi biztos. Bakondi György hangsúlyozta: szinte mindenki azt kérte, hogy korábbi szomszédai mellett kapjon lakást. A Magyar Alumínium Zrt. működését felügyelő kormánybiztos hangsúlyozta: a kabinet várhatóan a jövő héten dönt az új lakóparkok építésének finanszírozásáról. Szólt arról is, hogy Kolontár leginkább károsodott területén emlékhely, míg Devecser iszappal elárasztott részén emlékpark létrehozását tervezik. Nagy Anna kormányszóvivő a Devecserben tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón arról számolt be, hogy a szakértői vélemények szerint nem várható romlás a vörös-iszap tározó megrongálódott gátjának állapotában. Közben az Egészségügyi Világszervezet közölte: egészséges az ivóvíz az iszappal elöntött falvakban, de a vízkészletek, valamint a levegő, a talaj és az élelmiszerek megfigyelését folytatni kell.

A főpolgármester szerint a szerződésbontás ellenére még van némi esély az egyezségre a metrókocsikat gyártó Alstommal. Tarlós István az Index-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy Vitézy Dávidot szeretné kinevezni a Budapesti Közlekedési Központ vezetőjének. A fideszes politikus azt mondta: fennáll a veszélye annak, hogy a szerződésbontás hosszú időre leállítja a metró építését, és az Alstom kárt okozhat egy esetleges per indításával, ha viszont nem írnak ki új tendert, akkor a nemzeti vagyon hanyag kezelésének a vádja merülhet fel.

A Medián legfrissebb felmérése szerint a megkérdezettek 47 százaléka véli úgy, hogy jó irányba mennek az ország dolgai. A HVG által ismertetett közvélemény-kutatás alapján 2003 nyara óta mindössze egyszer, 2006 áprilisában volt ilyen optimista a magyar lakosság. A Medián ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta: a politikusok népszerűségi listáját továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök vezeti 59 százalékkal. Hann Endre hozzátette: a választani tudó biztos szavazók körében a kormánypártok támogatottsága 63 százalék, az MSZP-é 19, a Jobbiké 13, az LMP-é pedig 4 százalék.

Az Államadósság Kezelő Zrt. vezérigazgatója szerint a piac elfogadta, hogy van egy erős és komoly támogatottsággal rendelkező kormány, amely meg tudja csinálni azt, amit akar. Pleschinger Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a kormány eddigi lépéseinek hatása már érzékelhető, ez látszik abban is, hogy ma csaknem háromszoros túljegyzés mellett az Államadósság Kezelő Központ a meghirdetettnél 10 milliárd forinttal több, összesen 60 milliárd forintnyi államkötvényt értékesített.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - pénzforgalmi egyenlege 7,7 milliárd forint hiánnyal zárt szeptemberben, az első 9 havi deficit 1.089,1 milliárd forint, az éves előirányzat 125,1 százaléka volt. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a múlt hónapban a központi költségvetés 5,4 milliárd forint többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,9 milliárd forintos, míg az elkülönített állami pénzalapok 4,2 milliárd forintos deficittel zártak.

A Telenor Magyarország támogatja a kormány gazdasági növekedést célzó lépéseit és méltányos adó fizetésével kész hozzájárulni a társadalom fejlődéséhez, a távközlési különadó mértékét ugyanakkor túlzottnak tartja. A cég vezérigazgatója közleményében hangsúlyozta: megítélése szerint a többletteher veszélyezteti a növekedést, a befektetői bizalmat és a beruházásokat, emellett ellentétes az unió szabályaival. Anders Jensen közölte: a kormány a szerdai egyeztetésen ígéretet tett arra, hogy a különadót 2012 végén eltörlik.

Kecskeméten rekordidő - egy év alatt - épült fel a Mercedes gyár; szeptember óta már a berendezéseket szerelik az üzemekben - közölte a Mercedes-Benz Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A gyárban évente 100 ezer autót készítenek majd. Frank Klein elmondta: az építési megbízások több mint 80 százalékát magyar vállalkozások nyerték el.

Európai uniós forrásból bővítik az Országos Onkológiai Intézetet; a beruházásra 5,4 milliárd forintot fordítanak. A pénzből új sebészeti tömböt és kúra-ambuláns részleget építenek, valamint modernizálják a képalkotó diagnosztikai eszközparkot.

Az egészségre káros szert árulnak az interneten súlyos betegségek kezelésére. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiovosi Szolgálat arra hívta fel a figyelmet, hogy a készítmény negatív hatását már több országban igazolták. Az ÁNTSZ közleményében arra kérik a fogyasztókat, hogy ne használják a "Miracle Mineral Solution", vagy más néven "Miracle Mineral Supplement terméket. Az ÁNTSZ szerint a szer fogyasztása egyebek mellett hasi görcsöt, hányást, súlyosabb esetben veseelégtelenséget, vagy akár halált is okozhat.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×