eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája történt"

Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája történt hétfőn, amikor átszakadt a Kolontár melletti iszaptároló gátja - közölte Nagy Annak pénteken rendkívüli, nemzetközi sajtótájékoztatón. A szóvivő kijelentette: a kormány nem hagy magára senkit. Pintér Sándor szerint sokmilliárdos nagyságrendű költségekkel jár majd a Kolontár mellett történt iszapkatasztrófa utáni helyreállítás. A belügyminiszter azt is közölte, hogy zajlanak a kihallgatások az iszapömlés ügyében indult nyomozásban.

A tárcavezető hangsúlyozta: a szennyeződés pH-értéke 9 alá csökkent a Dunába érve, így az megítélésük szerint semmmilyen biológiai katasztrófát sem fog okozni.

Hozzátette: az iszapban lévő nehézfémek kiszűrésére fenéklépcsőket alakítottak ki a Marcal folyón, az így felfogott szennyeződést pedig talajcserével fogják eltávolítani.

Nemcsak környezetvédelmi, hanem építészeti szempontból is soron kívül ellenőrzik a magyarországi vörösiszap-tározókat - közölte Pintér Sándor.

"Ellenőrizzük, hogy azok a tározók", amelyeket 15-40 évvel ezelőtt alakítottak ki, megfelelnek-e a mai kor követelményeinek - mondta, hozzátéve: ezeket figyelembe véve határozzák meg, hogy a későbbiekben milyen megerősítésükre, kezelésükre lehet szükség.

Pintér Sándor szerint sokmilliárdos nagyságrendű költségekkel jár majd a Kolontár mellett történt iszapkatasztrófa utáni helyreállítás.


A tárcavezető kérdésre válaszolva kiemelte: pillanatnyilag négyezer fővel, és mintegy 300 járművel dolgoznak a kárelhárításon, ennek költségeit azonban egyelőre nem számolják, de pontosan feljegyzik.

További kérdésekre reagálva megjegyezte, hogy az iszapban található veszélyes anyagok jelentős mennyiségben biztosan nem fognak a levegőbe kerülni, hiszen azt még a kiszáradás előtt el tudják helyezni a megfelelő tározókban.

Arra a kérdésére, hogy mikor indulhat újra a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. termelői tevékenysége, Pintér Sándor egyelőre nem tudott választ adni. Közölte: a biztonságos termelés a legfontosabb.

Csak ha biztonságossá válik a vörösiszap-elhelyezés, akkor vetődhet fel, hogy újraindulhat-e a gyár működése, vagy sem. A termelés vasárnapig mindenképpen fel van függesztve. Ezen a napon ülésezik a Kormányzati Koordinációs Bizottság és a kabinet is, és az addig feltárt eredmények alapján döntenek.

A belügyminiszter azt is közölte, hogy zajlanak a kihallgatások a vörösiszap-katasztrófa ügyében indult nyomozásban. Hozzátette: tanúkat keresnek arra, hogyan kezelték a gátakat, a gátak mögé bezúdított vörösiszapot, továbbá milyen karbantartási munkálatokat és hogyan végeztek el. Szeretnének olyan felvételeket is megtekintetni, amelyek bizonyítják, mikor, melyik ponton és hol tört át a gát, mi volt ennek az előidézője.

A kormányszóvivő kijelentette: a kormány nem hagy magára senkit, mire beáll a hideg idő, mindenkinek lesz fedél a feje fölött. Nagy Anna a külföldi újságíróknak is hangsúlyozta, hogy az iszapkatasztrófa helyi jellegű, így az semmilyen formában sem veszélyezteti a magyarországi tartózkodást, továbbá a magyar élelmiszerek fogyasztását sem.

Tájékoztatott arról is, hogy aki felajánlást szeretne tenni, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot keresse a felajanlas@katved.hu e-mail címen. Péntek délutántól működik a vorosiszap.bm.hu honlap is, ahol az össze fontos információt meg lehet találni.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×