eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"A nagybányai ciánkatasztrófához hasonló következményei lehetnek az iszapömlésnek" - képgaléria

A tíz évvel ezelőtti nagybányai ciánkatasztrófához hasonló környezeti károsodástól lehet tartani, ha az Ajkához közeli tárolóból kiömlött vörösiszap eléri a Dunát - vélekedett a Természetvédelmi Világalap (WWF). A Greenpeace pedig azt állítja: már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja. A környezetvédelmi szervezet szerint a túl sok tárolt vörösiszap lehetett a katasztrófa elsődleges oka.

A Természetvédelmi Világalap Bécsben kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a hétfői iszapömlés következményei hasonlóak lehetnek a nagybányai ciánkatasztrófa által okozottakhoz.

A WWF ezért azt követeli, hogy a természetbe került, mérgező anyagokat tartalmazó vörösiszapot maradéktalanul gyűjtsék össze, még mielőtt a szennyezés elérné a Dunát. Ez mintegy öt napon belül következhet be a nemzetközi környezetvédő szervezet szerint.

Továbbra is sok olyan tároló található a Duna térségében, amely mérgező és részben radioaktív anyagokkal veszélyezteti Kelet-Európa folyóit - hangsúlyozta a szervezet.

Előre tudni lehetett volna?

A Greenpeace szerint már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja; a környezetvédelmi szervezet szerint a túl sok tárolt vörösiszap lehetett a katasztrófa elsődleges oka.

A Greenpeace közleményében hangsúlyozta: felháborító a "MAL Zrt. vezetőinek cinizmusa, félretájékoztatása". "A következő katasztrófák megelőzése miatt a cég vezetőit a büntetőjog eszközeivel is a legszigorúbban felelősségre kell vonni" - idézte a közlemény Szegfalvi Zsoltot, a Greenpeace helyszínen tájékozódó igazgatóját.

A szervezet szerint ahhoz, hogy több hasonló tragédia ne történjen, sürgősen meg kell erősíteni a környezetvédelmi hatóságokat, mind jogkörüket, mind kapacitásaikat, mind függetlenségüket tekintve. Számtalan hasonló veszélyforrás van még az ország területén, amelyek meg tudták szerezni a működésükhöz szükséges engedélyeket - figyelmeztetett a szervezet.

Mint hozzáfűzték: minden veszélyes ipari tevékenységet a lehető legszigorúbban kell ellenőrizni. A Greenpeace ezért a különösen veszélyes ipari termelési módokkal kapcsolatos teljes paradigmaváltást követel, amelynek alapja az állam részéről teljes bizalmatlanság és az elővigyázatosság elvének maximális érvényesítése kell, hogy legyen.

Nem folytathat ipari tevékenységet többé olyan üzem, amelyik az általa okozható maximális kárért nem tud teljes anyagi felelősséget vállalni - hangsúlyozta a Greenpeace a közleményben.

Még négy embert keresnek

A Napló Bakos György századostól, a Veszprém megyei katasztrófavédelem szóvivőjétől úgy értesült, hogy jelenleg négy eltűnt személyt keresnek. A katasztrófavédelmisek korábban minden házban jártak, s akikről nem tudnak, azok közül néhányan talán az ismerőseiknél tartózkodnak.

A szóvivő hozzátette, egy 34 éves fiatalember, egy középkorú és egy idős nő, valamint egy tizennégy hónapos csecsemő esett áldozatul a vörös iszap lavinának.

A halálukat egyébként nem maga a vörösiszap, hanem a kolontári vörösiszap-tározóból kiáramló hatalmas mennyiségű iszapos, lúgos víz okozta. Az áldozatok nem mérgezéstől vagy égéstől, hanem az árhullám miatt haltak meg.

A tározót működtető MAL Zrt. közlése szerint a tározó sarka az agyagos talapzaton megcsúszott, ezért szakadt át a gát. Ezt feltehetően a korábbi esőzés okozhatta. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint ugyanakkor felmerült a gyanúja annak, hogy a tározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű - írta az Index.

A legfontosabb a kutak vízminőségének felmérése

A meglévő talajvízfigyelő kutak és a települések ásott kútjai vízminőségének azonnali felmérését és folyamatos ellenőrzését, valamint a szennyezés vertikális és horizontális terjedésének nyomon követését jelölte meg legfontosabb feladatként a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértői csoportja az iszapömlés után; ezt Pintér Sándor belügyminiszter azonnal el is rendelte.

A szakértők javaslatokat tettek a szennyezés lokalizálásának mikéntjére, az iszap továbbterjedésének megakadályozására a talajvíz folyamatos tisztítása és visszaforgatása mellett - olvasható a közleményben, amely szerint az MTA által kiküldött szakértői csoport a helyszíni bejárást követően eljuttatta gyors helyzetelemzését és javaslatait a Kormányzati Koordinációs Bizottsághoz.

Mint írták, az érintett mezőgazdasági területek védelmében további sürgető feladat az iszap helyben történő semlegesítése. Javaslatokat adtak annak mikéntjére. Felhívták a figyelmet a közegészségügyi felmérés szükségességére az egészségmegóvás érdekében.

Az ökológiai hatásokat illetően az élővilágot ért károsodások mértékének megállapításához további vizsgálatok szükségesek. Az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a területen átfolyó Torna-patak halfaunáját és fontosabb vízkémiai jellemzőit 2009 júliusában és 2010 augusztusában felmérte, ami jó alapot ad majd az összehasonlításra - olvasható a közleményben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kedden reggel az MTA elnökétől kért segítséget a hétfői Devecser-környéki gátszakadás nyomán kialakult katasztrófahelyzet következményeinek felméréséhez.

A rendkívüli helyzetben Bakondi György főigazgató kérése nyomán Pálinkás József másfél órán belül vegyészekből, ökológusokból, biológusokból és környezetvédelmi szakemberekből álló csoportot szervezett.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×