eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Aláírták a magyar-szlovák vízumképviseleti megállapodást - a nap hírei

Aláírta a magyar-szlovák vízumképviseleti megállapodásról szóló jegyzékeket a két ország külügyminisztere. Az országos közúthálózat felújítását nevezte a következő évek legfontosabb feladatának a nemzeti fejlesztési miniszter. Szerdán csökkennek az üzemanyagárak.

Martonyi és Dzurinda aláírt

Aláírta és kicserélte a magyar-szlovák vízumképviseleti megállapodásról szóló jegyzékeket a két ország külügyminisztere. Martonyi János először fogadta Mikulás Dzurindát azóta, hogy a szlovák köztársasági elnök július közepén kinevezte a koalíciós kormány minisztereit. A magyar diplomácia vezetője az egyeztetés után azt mondta: a jövőben minden lehetséges lépésről tájékoztatják egymást, ami - mint fogalmazott - az őszinte párbeszédet szolgálja a két ország között. Mikulás Dzurinda találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, Kövér László házelnökkel, és fogadta őt Schmitt Pál köztársasági elnök is.

Fellegi: A közúthálózat felújítása a legfontosabb

Az országos közúthálózat felújítását nevezte a következő évek legfontosabb feladatának a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás azt mondta: az előző kormánytól örökölt források nem elegendőek egy kiterjedt, új úthálózat építésére és a már meglévő karbantartására. A politikus az M3-as autópálya új, Nyíregyházától a 49-es főútig tartó szakaszának projekttábla-avató ünnepségén Nagykállónál emlékeztetett: a most induló beruházás európai uniós forrásból, a Közlekedés Operatív Program keretében, 32 milliárd forintból valósul meg.

Az áfatörvény módosítását javasolja


Az áfatörvény módosítását javasolja a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy csökkenjen az alapvető élelmiszerek és a gabonafélék fogyasztási adója. A tárca élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási államtitkára a Zala megyei Bakon elmondta: a változtatással jelentősen visszaszorulhat a feketegazdaság is. Kardeván Endre hangsúlyozta: a kormány agrárstratégiájában szeretné megőrizni és bővíteni a vidéki munkahelyeket, növelnék az agrár- és élelmiszergazdaság versenyképességét, valamint az élelmiszerellátás biztonságát is.

Tarlós a HÖOK vezetőivel találkozott

Az egyetemisták és a főiskolások támogatását kérte a közterületek megóvásához a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Tarlós István azután beszélt erről, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának vezetőivel találkozott. A politikus megismételte: a többi között arra kérte a HÖOK vezetőit, hogy állítsanak össze egy preferencia sorrendet, hogy mely budapesti közterületeken tartják a legfontosabbnak az ingyenes, vezeték nélküli internetkapcsolat kiépítését. Körösparti Péter, a HÖOK elnöke azt mondta: a megbeszélésen konkrét kérésként fogalmazódott meg a Lágymányosi kampusz közelében található, Tüske-csarnokként ismert sport- és kulturális központ építésének több mint egy évtizede húzódó befejezése.

Jávor Benedek az Arénában

Eleve visszafogott kampányra készült a Lehet Más a Politika - mondta a párt főpolgármester-jelöltje. Jávor Benedek azután beszélt erről az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy kiderült: az önkormányzati választás kampányának utolsó hetére elfogyott a párt pénze, ezért további adományokat vár a szavazóitól. A politikus nagy eredménynek nevezte, hogy az LMP-nek köszönhetően olyan témák is bekerültek a kampányba, mint például a zöld területek fejlesztése vagy a behajtási díj bevezetése, amelyekről 2006-ban nem volt szó.

A Századvég legfrissebb kutatása

Továbbra is a Fidesz-KDNP-t támogatja a biztos szavazó pártválasztók kétharmada - olvasható a Századvég Alapítvány legújabb közvélemény-kutatásában. Az adatok szerint az MSZP támogatottsága 17-ről 16 százalékra csökkent, az LMP népszerűsége szintén 1 százalékponttal mérséklődött, a pártra most 6 százalék szavazna ebben a körben. A Jobbik 1 százalékponttal, 9 százalékra növelte bázisát.

Csökken a benzin ára

Hat forinttal csökkenti a benzin és 3-mal a gázolaj árát szerdán a Mol. Sándor Dávid, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az árváltozás után a benzin átlagára 338, a gázolajé 326 forint lesz. Hozzátette: a kutaknál továbbra is 20-30 forintos árkülönbséget tapasztalhatnak az autósok.

Nem változott az alapkamat

Nem változtatott az 5,25 százalékos jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A jelenlegi alapkamat május óta van érvényben.

Vádat emeltek Budaházy és társai ellen

Terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy György és 16 társa ellen. A főügyészség vezetője közleményében azt írta: Budaházy Györgyöt terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettével felbujtóként vádolja. Keresztes Imre hozzátette: a vádlottak többségét ugyancsak terrorcselekménnyel, illetve - a Csintalan Sándor elleni támadással összefüggésben - aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel és kifosztással vádolja a főügyészség.

Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×