eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Demeter Ervin: Politikai célokra használták a titkosszolgálatokat

Már Galambos Lajos vezetése idején is pártpolitikai célokat szolgált a titkosszolgálat - mondta a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ellenőrzési albizottsági ülése után a testület fideszes elnöke. Az NBH volt főigazgatója cáfolta ezt, a szervezet későbbi vezetője, Laborc Sándor pedig el sem ment az ülésre, noha már másodszor hívták.

Zárt ülésen hallgatta meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenőrzési albizottsága a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatóját. Az ülésen elhangzottak államtitkot képeznek, így a résztvevők nem adhattak tájékoztatást a részletekről. Demeter Ervin, a testület fideszes elnöke annyit mondott, egyre nyilvánvalóbb, hogy mi volt a titkosszolgálat szerepe az elmúlt nyolc évben.

"Megerősödött a gyanúm, hogy pártpolitikai célokra használták a titkosszolgálatokat. Olyannyira, hogy Szilvásy Györgynek a hacker személyének mozgatásában sokkal nagyobb volt a szerepe, mint azt korábban gondolhattuk" - fejtette ki a fideszes politikus.

Galambos Lajos, aki 2004-2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a maga részéről ezt cáfolta. Kiemelte: meggyőződése szerint az NBH irányítása alatt jogszerűen működött, és pártpolitikai megkeresésben nem vett részt.

Az sem világos, hogy egyáltalán miről volt szó a bizottsági ülésen. A meghívó szerint az UD Zrt. üggyel összefüggésben hallgatták volna meg a titkosszolgálat korábbi vezetőit. Ezzel kapcsolatban ellentmondásos nyilatkozatok hangzottak el. Demeter Ervin, az albizottság elnöke azt mondta, hogy Galambos Lajost az UD Zrt. ügyével kapcsolatban kérdezték, és az albizottság számára hasznos információkat adott.

Galambos Lajos, az NBH volt főigazgatója ugyanakkor azt mondta, hogy nem az UD Zrt. ügyről beszéltek.

Demeter Ervin azzal oldotta fel az ellentmondást, hogy szerinte nincs is UD-ügy, csak Szilvásy György egykori titokminiszter akar több, egymástól független műveletet összemosni. A politikus utalt arra, hogy Galambos Lajos a kormányzati gerinchálózat elleni állítólagos hackertámadásról adott részletes tájékoztatást. Ezek szerint az ezzel összefüggő ügy még a 2007. május 31-i lemondása előtt kezdődött, noha botrány csak 2008 őszén lett belőle.

Laborc Sándor, a hivatal későbbi főigazgatója a múlt heti után a keddi ülésre sem ment el. Demeter Ervin azt mondta, biztosan takargatnivalója van, de hozzátette, harmadszor már nem hívják meg.

Laborc Sándor a közleményében azt írta, egy elfogultsági beadványban már korábban jelezte a nemzetbiztonsági bizottság elnökének, hogy Demeter Ervin részvételét aggályosnak tartja az ellenőrzési munkában. Választ még nem kapott, így szerinte ezek az akadályozó körülmények továbbra is fennállnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Zombihitelek fenyegetik az ingatlanpiacot, már beindultak az eljárások az USA-ban

Zombihitelek fenyegetik az ingatlanpiacot, már beindultak az eljárások az USA-ban

Az NPR új vizsgálata szerint nőtt a második, jellemzően elfelejtett jelzáloghitelek miatt indult végrehajtások száma az Egyesült Államokban. A zombi jelzáloghiteleknek nevezett csomagok olyan hitelek, amelyekről a lakástulajdonosok azt hiszik, hogy már régen nem kell azokat fizetniük, mert a bankok már követelték rajtuk azokat. De ezek újra életre kelnek, amikor a behajtók fillérekért megvásárolják őket, majd megpróbálják behajtani a tartozást, gyakran visszamenőlegesen kivetett kamatokkal és díjakkal. Több százezer amerikai ingatlantulajdonos lehet érintett, ami súlyos válsághoz vezethet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×