eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Demszky Gábor eldöntötte, mi szeretne lenni

A szociológus végzettségű Demszky Gábor a jövőben a szociálpolitika területén, akár szegénységkutatóként is dolgozna. A leköszönő főpolgármester az idősgondozás kiemelt kezelését, a hajléktalan-ellátás rendszerének tiszteletben tartását és a díjkompenzációs rendszer fenntartását javasolja utódjának.

A jövőben a szociálpolitika területén, akár szegénységkutatóként is dolgozna Demszky Gábor. A leköszönő főpolgármester az InfoRádiónak azt mondta: a szociálpolitika krízisterületnek számított, ugyanis megjelent az összes társadalmi probléma, amit a rendszerváltás hozott.

Egy nagy társadalmi csoport szakadt le, sokan maradtak fedél nélkül, valamint nagy mértékű az elöregedés a társadalomban, emiatt nyomás nehezedett a rendszerre, ugyanis az ellátottak száma drámaian megnőtt - hangsúlyozta. Demszky Gábor emlékeztetett, hogy jelentős hajléktalan-ellátást kellett kialakítani, így ma már több mint négy ezer férőhely van a fővárosban, emellett az idősotthonok férőhelyeinek száma is nőtt.

A leköszönő főpolgármester közölte, hogy sok karitatív szervezettel működik együtt az önkormányzat, hiszen az állami normatíva és a tényleges költség különbözetét a főváros állja. Demszky Gábor azt tanácsolta utódjának, hogy tartsa fent a differenciált ellátást, kössön szerződést a szervezetekkel, és vigye tovább a kompenzációs rendszert. Azt is várja a következő főpolgármestertől, hogy a hajléktalanügyet humánusan, ne pedig rendészeti kérdésként kezelje. Kért, hogy őrizzék meg a mintegy 70 ezer budapesti rászorulónak biztonságot adó közműdíj-kompenzációs támogatási rendszert, hiszen még mindig olcsóbb és emberibb megoldás, ha a szegényeket a rezsi kifizetésében segítik, mintha a díjtartozások miatt utcára tett embereknek kellene hajléktalanellátást biztosítani.

A távozó főpolgármester szerint az idősgondozásban még jelentős előrelépésre van szükség, mivel sokan várnak elhelyezésre, és kevesebb a férőhely, mint az igény.

Demszky Gábor jó ötletnek tartja, hogy Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal szoros együttműködésben kíván a hajléktalanok problémáival foglalkozni, de azt javasolja, hogy más segítő szervezetekkel, köztük a Menhely Alapítvánnyal és a Vöröskereszttel is dolgozzon együtt.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Orbán Viktor már Olaszországban van

A Patrióták Európáért képviselőcsoport vezetői ma a jobboldali Liga pártrendezvényén gyűlnek össze – írta közösségi oldalán a miniszterelnök politikai igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×