eur:
388.53
usd:
360.84
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Visszatérhet Polt Péter a legfőbb ügyészi posztra - lapszemle

Ismét Polt Péter lehet a legfőbb ügyész, külföldre vágyik a középiskolások csaknem kétharmada, élénkülni látszik a kockázatatitőke-piac. Válogatás a reggeli lapok legérdekesebb híreiből.

A Népszabadság arról ír, hogy Polt Péternek ismét esélye lehet a legfőbb ügyészi posztra, ha megszűnik Kovács Tamás megbízatása. A legfőbb ügyész személyére az alkotmány szerint a köztársasági elnök, Schmitt Pál tehet javaslatot. A lap információi szerint fideszes szakértők és alkotmányjogászok az ügyészség kormány alá rendelését nem tervezik, viszont korlátoznák a parlament legfőbb ügyészhez kötődő jogosítványait. Olyan javaslat is megfogalmazódott, hogy Kovács Tamás utóda már ne legyen interpellálható az Országgyűlésben. A jelenlegi nem hivatalos elképzelések szerint a legfőbb ügyész jelenleg hatéves mandátumát megemelnék, megbízatása több ciklusra, kilenc évre szólna.

A Magyar Nemzet információi szerint a magyar középiskolások 39 százaléka szeretne felnőttként Magyarországon élni, a többiek külföldre vágynak. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a kormányzatnak komoly felelőssége a legkiválóbb elmék elvándorlásának megakadályozásában. A Nováky Erzsébet jövőkutató által vezetett akadémiai kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan fest a magyar társadalom tizenöt év múlva. A kutatók a mai középiskolásokat és egyetemistákat kérdezték, milyen jövőbeni terveik vannak. Az egyetemisták körében végzett felmérés eredményei aggasztókat, a középiskolások elképzelései kifejezetten ijesztőek. Utóbbiak többsége ugyanis azt tervezi, hogy elhagyja Magyarországot.

Az Index beszámolója szerint több mint száz taxi tüntetett hétfőn a Cinkotai és Németpróna utca kereszteződésénél. A Taxi 4 társaság vezetői 144 forintra csökkentették volna a jelenlegi 184 forintos kilométerenkénti díjat, ezért a velük szerződésben álló taxisok vettek részt a demonstráción. - mondta az Indexnek Dudás Zoltán, a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségének főtitkára. Úgy tudják, hogy a tüntetés után a tulajdonos visszavonta korábbi szándékát. A demonstráción más taxitársaságok egy-egy autója is részt vett, ők részben szolidaritásból érkeztek, részben pedig aggódnak egy esetleges tarifacsökkentési hullám miatt. A válság kezdete óta nagyjából negyedével csökkent a taxitársaságok forgalma.

A Világgazdaság arról számol be, hogy élénkülni látszik a kockázatatitőke-piac. Erre utal, hogy az Európai Unió kis-és középvállalkozások számára finanszírozási eszközöket biztosító programjában mind több hazai alapkezelő hoz befektetési döntéseket. A felpezsdülés jele az is, hogy a lap információi szerint mintegy tízmilliárd forintnyi tőkével új kockázati alap felállítását tervezi az OTP többségi tulajdonában lévő PortfoLion Zrt. Az OTP-nél úgy látják érdemes lehet egy olyan kockázati és magántőkealapot létrehozni, amely Jeremi programból kiszorult, nagyobb és érettebb fázisban lévő cégeket is finanszíroz.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy még mindig törékeny a fellendülés az Európai Unióban, de üteme így is sokkal gyorsabb a korábban jelzettnél - közölte tegnap megjelent időszaki prognózisában az Európai Bizottság. Örvendetes módon annak is mutatkoztak jelei, hogy beindul a belső kereslet, azon belül a magánfogyasztás is mindenekelőtt Németországban - állapította meg a bizottság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×