eur:
388.95
usd:
360.7
bux:
68440.67
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orbán Viktor: "Ez a cselekvés parlamentje"

Derűlátást, mértéktartást és reális elvárásokat lehet tapasztalni ma Magyarországon, ellentétben azzal a közhiedelemmel, hogy a magyar délibábokat kergető nép - mondta Orbán Viktor napirend előtt, a parlament nyári szünet utáni első ülésén. A kormányfő szerint a jelenlegi Országgyűlés elmondhatja magáról, ez a cselekvés parlamentje, az elmúlt húsz év legdolgosabb és legelszántabb Országgyűlése.

A miniszterelnök mindenek előtt köszönetet mondott azoknak, akik bíztak a kormányban, és eddig támogatták az új kabinet tevékenységét. Orbán Viktor szerint a magyar népben van elég türelem, és  "nem gondolják, hogy minden egy csapásra jóra fordul".

A kormányfő hangsúlyozta: azzal a közhiedelemmel szemben, hogy a magyarok délibábkergető nép, ő ennek az ellentétét, derűlátást, mértéktartás, és reális elvárásokat tapasztalt az országban.

Mindenek előtt el kell takarítani a romokat, majd le kell tenni az alapokat. Ez az alap már létezik, de a beköltözésre még várni kell - jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: ezzel Magyarország visszaszerezte a reményt, de még nagyon messze vagyunk attól, ahova szeretnénk eljutni. Most jön a java, most jön az igazán nagy vállalkozás. Az új alapokra támaszkodva fel kell emelnünk, és talpra kell állítanunk Magyarországot" - hangoztatta a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, hogy a világ versenyképességi rangsorában Magyarország az utóbbi két hónapban az 58. helyről a 52.-re kapaszkodott vissza. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy 2002-ben az első harminc között voltunk, és szeretnénk oda visszajutni - fűzte hozzá.

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy az utolsó parlamenti ülés óta eltelt 53 napban, augusztus elsejétől működni kezdett a Széchenyi forgóeszköz-hitel program, augusztus 12-től patikaalapítási stop lépett életbe, augusztus 16-án megszűnt a jelzálogalapú devizahitelezés az ingatlanokra, és augusztus 20-án lépett életbe a kettős állampolgárságról szóló törvény.

Hozzátette: szeptember elsejétől érvényes a termőföld védelmét célzó törvény és a kétmillió forintos havi bérplafon a költségvetési szférában. Közölte: szeptember 30-ig a bankadó első felét be kell fizetniük az érintetteknek.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: az idén 3,8 százalékkal nyújtózkodhatunk tovább, mint a takarónk ér. A kormányfő jövőre sem javasolt 3 százalékosnál nagyobb nyújtózkodást.

Orbán Viktor szerint erős magyar gazdaságot kell építeni, szakítani kell a húzd meg, ereszd meg politikájával, de mindezt úgy kell tenni, hogy látni lehet, a globális gazdaság 2012-ig minden bizonnyal veszélyzónában marad.

Úgy vélekedett, hogy "az emberi fajra jellemző bizakodáson és derűlátáson túl semmi ésszerű okunk" nincs azt hinni, hogy a világgazdaság kilábalt a válságból. Ellenkezőleg - fűzte hozzá -, akkor járunk el a józan ész szabályainak megfelelően, ha a visszaesés, újabb visszaesések lehetőségét sem zárjuk ki.

Ennek tudatában kell a nemzeti valuták, köztük a forint árfolyam-ingadozására is számítani - szögezte le.

A szociális rendszerről szólva Orbán Viktor közölte: kilakoltatás nem lesz Magyarországon a moratórium lejárta után sem, a háztartások rezsiköltségét pedig kordában fogják tartani.

Beszélt arról is, fontos az alkalmazkodás a nemzetközi piacok mozgásához, de az elmúlt száz napban szerinte bebizonyították, ez nem lehet elsődleges megoldás, és végképp nem lehet cél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×